Fysik

Lys

12. juni 2013 af Sinimini (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Hvad er en orden, når man taler om lys? n = 1, n = 2 osv?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2013 af peter lind

Det drejer sig formodentlig om bøjning af lys i et gitter. Der gælder d*sin(θn) = n*λ. I den ligning kaldes n ordenen


Svar #2
12. juni 2013 af Sinimini (Slettet)

Tak, det ved jeg godt. hvis man fx sender rød lyd gennem et gitter, så vil man se flere ordener. Hvad skal det betyde? I spektroskopi kan man se to linjer for hver farve. Begge er godt nok 1. orden, men hvorfor - hvad er det for noget?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

I et transmissionsgitter bøjes lyset til begge sider af 0'te-ordens pletten. I stedet for at tale om to pletter af 1. orden kunne man tale om orden -1 ot orden 1.


Svar #4
12. juni 2013 af Sinimini (Slettet)

Jo, men hvad så med 2. orden? Kan der heller ikke være fx 4 røde stråler???? i stedet for 2?, altså rød farve, hvor n = 2? Har man så ikke 4 røde stråler i alt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der er 2 pletter hørende til 2. orden, ikke 4. Hvilken farve de har afhænger af bølgelængden af det indsendte lys.


Svar #6
12. juni 2013 af Sinimini (Slettet)

Er det noget med at bølgemønstret vil gentage sif, hvis man kigger igennem gitteret? Altså rød, gul, grøn, rød, grul, grøn, rød, gul grøn. Er det derfor der er noget, der hedder ordner?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. juni 2013 af mathon

repeter
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1357129

og find ud af, hvor der er konstruktiv interferens efter lyspassage af et gitter.


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. juni 2013 af mathon

 

        Hvad er betingelsen for konstruktiv interferens?


Svar #9
12. juni 2013 af Sinimini (Slettet)

jeg kan ikke se, hvad ordnerne har med interferens at gøre? At to bølgetopper mødes el. dale


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. juni 2013 af mathon

ved 1:45 i videoen


Skriv et svar til: Lys

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.