Matematik

Matematik A maj 2013 opgave 6 uden hjælpemidler

15. juni 2013 af jcay (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 6 uden hjælpemidler fra sættet 29. maj 2013:

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF13/Proever%20og%20eksamen/Opgavesaet/130529%20GL%20Matematik%20A%20stx%2029%20maj%202013.ashx

 

Har prøvet og prøvet, men kan virkelig ikke komme frem til en fornuftig resultat.

Opgaven lyder sådan her:

''På figuren ses et rektangel med

sidelængder x og y, hvorfra der er afskåret
to retvinklede trekanter med sidelængder 6
og 8. Den tiloversblevne skraverede figur
har omkredsen 200.
Bestem x og y, så figurens areal bliver
størst muligt.''

Hvordan løser man den?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2013 af Krabasken (Slettet)

Find først længden af de skrå sider (Pythagoras)
Find så omkredsen udtrykt ved x og y
Isoler y (udtrykt ved x)
Find arealet af figuren (udtrykt ved x og y)
Indsæt det fundne y, så du har arealet udtrykt som f(x)
Find maksimum ved at sætte f '(x) = 0
Så har du fundet x
Indsæt det i udtrykkket for y og find således y

:-) 


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. juni 2013 af lfdahl (Slettet)

Benyt de to egenskaber, som er givet:

I. Arealet: A = x·y - 6·8 = x·y - 48

II. Omkredsen: O = 2(x - 6) + 2y - 16  + 2·10 = 200

Isolér f.eks. x af II. og indsæt i I. og løs A'(x) = 0.


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. juni 2013 af peter lind

1 Find længden af de lodrette sider udtrykt ved x

2. Find længden af de 2 lodrette sider udtrykt ved y

3. Find hypotenusen i de 2 retvinklede trekanter

4. Adder samtlige længder og du har omkredsen udtrykt ved x og y. Sæt resultatet = 200 og isoler x (eller y)

5. Find arealet af de 2 trekanter samt arealet af hele rektanglet udtrykt ved x og y

6.Find heraf arealet af det søgte område udtrykt ved x og y

7. indsæt isoleringen af x (eller y) fra punkt 4 i resultatet. Du har nu et polynomium hvor du kan finde optimum enten ved differentiation eller brug af formlen for toppunktet af en parabel


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juni 2013 af Krabasken (Slettet)

.


Brugbart svar (5)

Svar #5
16. juni 2013 af Krabasken (Slettet)

O = 200  = 2y -16 + 2x - 12 + 20 = 2y + 2x - 8............divider med 2 og vend ligningen


y + x - 4 = 100............isoler y
 

y = 104 - x.............indsæt det i arealformlen
 

A(x) = x*y - 2*24 = -x^2 + 104x - 48
 

A' = -2x + 104 = 0
 

x = 52
 

y = 104 - x = 52
 

Rektanglet er altså et kvadrat

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. oktober 2014 af Golfdrengen2012 (Slettet)

Hvordan regner man så et omkreds ud når man har et toppunkt ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2014 af peter lind

Kan vi ikke få hele opgaven? Hvis det er en ny opgave bør du oprette en ny tråd.
 


Skriv et svar til: Matematik A maj 2013 opgave 6 uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.