Fysik
Aktivitet
23. oktober 2005 af
maizen (Slettet)
Hej. Jeg ville lige høre om der er nogen som kan hjælpe mig med en fysikopgave.
Opgaven lyder sådan her: I brændselstavene i reaktoren på et atomkraftværk dannes kryptonisotopen 85-36 Kr (85 øverst, 36 nederst)(halveringstid 10,8 år), strontiumisotopen 90-38 Sr (halveringstid 28,1 år) 137-55 Cs (halveringstid 30 år). Beregn disse isotopers aktivitet i procent af deres oprindelige aktivitet efter 100 år.
Hvordan skal jeg beregne det?
Hilsen Mai-Britt
Opgaven lyder sådan her: I brændselstavene i reaktoren på et atomkraftværk dannes kryptonisotopen 85-36 Kr (85 øverst, 36 nederst)(halveringstid 10,8 år), strontiumisotopen 90-38 Sr (halveringstid 28,1 år) 137-55 Cs (halveringstid 30 år). Beregn disse isotopers aktivitet i procent af deres oprindelige aktivitet efter 100 år.
Hvordan skal jeg beregne det?
Hilsen Mai-Britt
Svar #1
23. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)
Du kender udtrykket
A = A(0)*exp(-k*t).
Ved division fås:
A/A(0) = exp(-k*t)
Da der gælder at
k = ln(2)/t_½
hvor t_½ er halveringstiden kan forholdet A/A(0) beregnes.
A = A(0)*exp(-k*t).
Ved division fås:
A/A(0) = exp(-k*t)
Da der gælder at
k = ln(2)/t_½
hvor t_½ er halveringstiden kan forholdet A/A(0) beregnes.
Svar #2
23. oktober 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)
Aktivitet og halveringstid hænger således sammen:
A(t) = A(0)*e^(-k*t)
k = ln2/T(0,5)
For krypton fås:
k = ln2/10,8
A(t) = A(0)*e^(-ln2/10,8*100)
A(t) = A(0)*0,054
Dvs. A(t) = 5,4 %
Så kan du selv regne de to andre.
Ellers spørg.
A(t) = A(0)*e^(-k*t)
k = ln2/T(0,5)
For krypton fås:
k = ln2/10,8
A(t) = A(0)*e^(-ln2/10,8*100)
A(t) = A(0)*0,054
Dvs. A(t) = 5,4 %
Så kan du selv regne de to andre.
Ellers spørg.
Svar #5
23. oktober 2005 af maizen (Slettet)
Jeg har lige yderligere et spørgsmål til Kim Svenningsen: Hvor gør du af A(0) til sidst?
Skriv et svar til: Aktivitet
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
