Fysik

Absorptionslinjer

22. juni 2013 af casperiversen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej :)

Jeg har to grundstoffer hvoraf det ene er brint (H) og det andet er helium (He). Jeg har så kigget op på solen med en speciel kiggert og fået et spektrum frem med nogle sorte linjer = absorptionslinjer. 

Jeg skulle så finde ud af hvilket af de to stoffer (brint eller helium) der befinder sig på solen ved at sammenligne absorptionslinjernes bælgelængder med bølgelængderne for de to grundstoffer. 

Jeg fandt så at langt de fleste bølgelængder for helium sammenfaldt med solens absorptionslinjer. Og så kommer spørgsmålet: Er det rigtigt konkluderet at det betyder at: "Det er brint (altså det andet af de to grundstoffer) som befinder sig på solen da dets lysspektrum ikke mangler i solens" ?

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2013 af peter lind

Det er nok absorbtionen i atmosfære du har observeret. I atmosfæren findes der en del brint i form af vanddamp. Helium er der meget lidt af. Rent faktisk er der væsentligt mere brint end helium på solen


Svar #2
22. juni 2013 af casperiversen (Slettet)

ok tak :) men er det ikke korrekt at sige at brint befinder sig på solen og derfor må det grundstof som opfylder bølgelængderne for solens absorptionslinjer være helium? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2013 af peter lind

Nej. Strålingen fra solen er stort set varmestråling, som følger formlen for Planck kurven. Du kan jo prøve at se efter om der er linjer for ilt og nitrogen


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. juni 2013 af mathon

    Nej det er ikke korrekt.

    Da der er masser af hydrogen på solen, må der i det ellers kontinuerte spektrum optræde
    Frauenhoferske linjer svarende til hydrogens spektrallinjer.

    Du kan da konkludere, at der ihvertfald findes både hydrogen og helium i solatmosfæren.


Svar #5
22. juni 2013 af casperiversen (Slettet)

Tak for svar :)

Men så forstår jeg slet ikke fordi opgaven gik netop ud på at vi skulle bestemme hvilket grundstof der befandt sig på solen og så skulle det andet grundstof ikke befinde sig på solen. Så hvilket et af dem befinder sig på solen og hvilket af dem gør ikke? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der er både hydrogen og helium i Solen, og man ser spektrallinier fra begge grundstoffer blandt Fraunhoferlinierne.


Svar #7
22. juni 2013 af casperiversen (Slettet)

Jamen hvorfor gives der så en opgave hvor jeg får at vide at det ene stof befinder sig på solen og det andet ikke, når I siger at de begge befinder sig på solen? 

:)


Svar #8
22. juni 2013 af casperiversen (Slettet)

er det så rigtigt hvis jeg nu siger:

Eftersom vi kunne genfinde linjerne for grundstof A (helium) i solens spektrum, befinder dette grundstof sig således på solen. Det betyder at solen absorbere de farver som grundstof A udsender.


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er grundstofferne i Solens atmosfære, der absorberer fotoner fra det kontinuerte spektrum.


Svar #10
22. juni 2013 af casperiversen (Slettet)

jeg takker for jeres svar, men det er c-niveau så jeg har altså ikke helt styr på det med fotoner ;) 

Men er det rigtigt nok - på c-niveau om du vil - at:

"Eftersom vi kunne genfinde linjerne for grundstof A (helium) i solens spektrum, befinder dette grundstof sig således på solen. Det betyder at solen absorbere de farver som grundstof A udsender." 

På forhpnd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. juni 2013 af mathon

Det betyder, at molekyler/atomer af de to gasser i solens atmosfære exiteres af fotoner med stofspecifikke bølgelængder. Efterfølgende emitteres fotoner af samme bølgelængder, men kugleradiært i alle retning, så den ringe lysmængde, der finder vej til en på Jorden placeret observatør er så svag, at det af observatøren registreres som en sort stribe i det ellers kontinuerte spektrum - en såkaldt Frauenhofersk linje.


Svar #12
22. juni 2013 af casperiversen (Slettet)

hvad så hvis de to grundstoffer var helium = grundstof A og grundstof b = sølv

så passer min konklusion vel: 

"Eftersom vi kunne genfinde linjerne for grundstof A (helium) i solens spektrum, befinder dette grundstof sig således på solen. Det betyder at solen absorbere de farver som grundstof A udsender."

 

Jeg takker for de mange svar :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. juni 2013 af mathon

 

              Det hjælper ikke, at du bare gentager din fejlagtige konklusion.
 
              Tag dog ved lære af de afgivne svar i stedet for at fremture.

 


Skriv et svar til: Absorptionslinjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.