Matematik

planer i rummet

24. juni 2013 af PedoPandaPropaganda (Slettet)

hvad betyder

a b ,c og d i formlen for en plan i rummet:

Ax+by+cz=d


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. juni 2013 af peter lind

(a, b, c) er en normalvektor til planen. d angiver sammen med normalvektorens dens beliggenhed mere præcis afstanden til origo


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. juni 2013 af Eksperimentalfysikeren

Der er to betydninger.

Den ene er, at (a,b,c) er en normalvektor til planen. Hvis d = 1, er vektoren en enhedsvektor.

Den anden er, at planen skærer de tre koordinatakser i d/a, d/b og d/c, hvis a,b og c alle er forskellige fra 0.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. juni 2013 af mathon

 

                                  |d| / |n|    =   |d| / √(a2+b2+c2)    er lig med planens afstand til origo


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. juni 2013 af mathon

   når en normalvektor til planen i rummet
   er
                                                                     n = [a,b,c]  

   et fixpunkt i planen er
                                                                     P(xo,yo,zo)

   et vilkårligt punkt i planen
   er
                                                                     P(x,y,z)
 

   har planen
   ligningen
                                       α:    nPoP = 0

                                           [a,b,c] • [x-xo,y-yo,z-zo] = 0
        hvoraf

                                           ax + by + cz + (-axo - byo - czo) = 0

                                           ax + by + cz + (-d) = 0

                                           ax + by + cz = d

     d er altså (nOPo)

 

                                         


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Vektoren n = (a,b,c) er en enhedsvektor, hvis og kun hvis |n| = 1 . Det har ikke noget med konstanten d at gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. juni 2013 af Eksperimentalfysikeren

Korrekt. Der havde jeg vist for travlt.


Skriv et svar til: planer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.