Fysik

Skægt spørgsmål

28. juni 2013 af susubu (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sad lige og overvejede noget, og ville høre andres forklaringer på følgende:

Når man kører i en bil eller cykler i en retlinet bevægelse, og man bevæger sig med høj hastighed, hvad er forklaringen på at man så skal bremse inden man drejer for at undgå at styrte?

Overvejede noget med, at der er en relation mellem skarpheden af svinget og hastigheden, og at hastigheden skal stemme overens med skarpheden??

 

På forhånd tak.


Svar #1
29. juni 2013 af susubu (Slettet)

eller noget med centripetalbevægelse i dækkene (har ikke haft om det endnu).


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. juni 2013 af Eksperimentalfysikeren

Det er fordi man skal have en centrietalkraft for at kunne dreje. Jo større hastigheden er des større kraft skal der til, for at man kan dreje med en given radius. Kraften kan findes af:

F=v2/R,

hvor v er farten og R er radius.

 


Svar #3
29. juni 2013 af susubu (Slettet)

Men hvordan forklarer det at en bil med høj hastighed vælter ved skarp sving (fysiske forklaring)??

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. juni 2013 af mathon

#2

                                                                   Fcen = m • acen = m • (v2/R)

 

 


Svar #5
29. juni 2013 af susubu (Slettet)

Kan stadig ikke komme på en forklaring på hvorfor man så vælter...

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. juni 2013 af mathon

se


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. juni 2013 af mathon

se


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. juni 2013 af mathon

SP vil ikke uploade min fil!


Svar #9
29. juni 2013 af susubu (Slettet)

Kan du sende på mail?

Svar #10
29. juni 2013 af susubu (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. juni 2013 af hesch (Slettet)

Bilen vælter, når en vektor dannet af summen af tyngdekraften og centrifugalkraften, og tegnet udfra bilens tyngdepunkt, peger mod et punkt på asfalten, der falder udenfor bilens understøtningsareal, udspændt af bilens fire hjul.

Tyngdepunktet er på en normal bil placeret så lavt, at en væltning i praksis ikke lader sig gøre på jævn asfalt.

Dette fordi bilen forinden vil begynde at skride grundet mangel på friktion.


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. juni 2013 af Krabasken (Slettet)

Newtons første lov lyder således:

Inertiens lov:
Et legeme forbliver i den tilstand i hvilken det er, hvile eller jævn fremskriden, så længe ingen ydre kræfter tvinger det til at forandre sin tilstand.

Det betyder i dette tilfælde, at mens cyklen bliver drejet vha. forhjulet, vil kroppen fortsætte lige ud, idet den følger Newtons lov - og når cyklen drejer og kroppen fortsætter lige ud, så er det, man vælter . . .

:-) 


Svar #13
29. juni 2013 af susubu (Slettet)

Mange tak for de nyttige svar :-))


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. juni 2013 af hesch (Slettet)

#11:   Cyklens understøtningsareal, udspændt af to hjul, udgør nærmest en linie, og cyklens tyngdepunkt ( incl. rytter ), ligger højt placeret. Peger den omtalte vektor ikke ned på linien, vælter cyklen.

Det er jo svært at få denne vektor til at ramme en linie, og denne cyklingens kunst skal først læres, med beherskelse af styrebevægelser og vægtfordeling. Men det kan læres, se blot på udøvere af speedway.


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. juni 2013 af exatb

Man kan også sige at der opstår en momentvirkning når man drejer, uden at læne sig mod drejeretningen. Kraftens angrebspunkt befinder sig i "ekvipagens" tyngdepunkt, og armen er afstanden fra jorden op til tyngdepunktet. Det kan sammenlignes med en bjælke som er understøttet i den ene ende, og en tyngdekraft der tynger den nedad. Her er "bjælken" bare lodret, og påvirket af centrifugalkraft, i stedet for vandret og påvirket af tyngdekraft.


Brugbart svar (0)

Svar #16
29. juni 2013 af mathon

i docx-fil gik det.

se

Vedhæftet fil:vejsving_bil i.docx

Brugbart svar (0)

Svar #17
29. juni 2013 af mathon

    

 

                                               med øget hastighed v skal θ øges

                                               med øget radius R kan θ mindskes

 


Brugbart svar (0)

Svar #18
29. juni 2013 af Krabasken (Slettet)

# 16

"På en skitse af situationen ses . . ."

Skitse?

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #19
29. juni 2013 af mathon

skitse   --->   tegning


Brugbart svar (0)

Svar #20
29. juni 2013 af Krabasken (Slettet)

Tak - men jeg forsøgte nu bare at gøre opmærksom på, at skitsen - som altså betyder tegningen - mangler . . .

:-)


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.