Fysik

Beregn antal af molekyler

16. juli 2013 af Ananym (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogle som muligvis kan forklare mig hvordan jeg skal bruge de forskellige tal?

Ifølge Avogadros lov har 1 mol ved standardbetingelserne det samme rumfang for alle gasser. Dette rumfang viser sig at være lig med 22,42 L.

NA = 6,022 * 1023 mol-1

N = n * NA

 

2,1

vi ser en gas af kvælstof ved standardbetingelse

a) beregn antol mol i 1L

 

 

22,42/1 = 0,0446 mol pr L.

 

b) beregn antallet af N2 molekyler i 1L af gassen. Benyt Avogadro tal NA

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. juli 2013 af ChemistryIsKey

a)

Anvend idealgasligningen, hvori stofmængden er isoleret (ved standardbetingelserne):

     n = (P · V) / (R · T) = (1 bar · 1 L) / (0.08314 L·bar/K·mol · 298.15 K) = 0.04034 mol

b)

Herefter benytter du den ligning du selv har skrevet i starten;

     N = n · NA = 0.04034 mol · (6.022 · 1023 molekyler/mol) = 2.429 · 1022 molekyler

:)


Svar #2
16. juli 2013 af Ananym (Slettet)

Hvor får du 0,08314 fra ? 

Når jeg skriver opgave b ind, med det tal jeg fandt (0,0446) giver det 2,6581E+23
men på facitlisten skal det kun give ) 2,69*1022 molekyler.

 


Svar #3
16. juli 2013 af Ananym (Slettet)

har fundet min fejl, jeg havde sat mol i ^-1 Tak for hjælpen ;)


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. juli 2013 af ChemistryIsKey

Nåå - Men opgaven synes at mangle en præcisering af informationen. Avogadros lov gælder ved 0 °C og ikke 25 °C, som efterhånden er blevet den moderne standardbetingelsestemperatur.

Du kan dog stadig løse opgaven ved brug af idealgasligningen, hvor du med den nye temperatur (0 °C = 273 K) ville få

     n = (P · V) / (R · T) = (1 bar · 1 L) / (0.08314 L·bar/K·mol · 273) = 0.044 mol

Herefter ganges med avogadros konstant og du får

     N = n · NA = 0.044 mol · (6.022 · 1023 molekyler/mol) = 2.65 · 1022 molekyler

Hvilket afviger en smule fra facit, men det skyldes formentlig afrundinger/flere decimaler.

----------------------------------------

Tallet 0.08314 er den universelle gaskonstant, der indgår i idealgasligningen repræsenteret med R

:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juli 2013 af mathon

   a)
                n = (1 L) / ((22,42 L/mol)) = 0,04464 mol

   b)
                N = (0,04464 mol) • (6,022·1023 molekyler/mol) = 2,688·1022 molekyler


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. juli 2013 af Eksperimentalfysikeren

#4

Opgaven mangler ikke noget. Alle nødvendige oplysninger er der. #5 viser, hvor simpelt det er.

#0 havde det også korrekt i spørgsmål a.

 


Skriv et svar til: Beregn antal af molekyler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.