Matematik

Mat A, intergrering a ln(x)

24. juli 2013 af Bordeaux (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har fucket mine noter op, og skal integrere ln(x)

 

Nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. juli 2013 af mathon

                             partiel integration
          ∫ ln(x)dx = ∫ (1 • ln(x))dx = x•ln(x) - ∫x•(1/x)dx = x•ln(x) - ∫dx = x•ln(x) - x + k         x>0


Svar #2
24. juli 2013 af Bordeaux (Slettet)

Hmm, glemte vist at nævne, at vi skal gøre det via substitution


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. juli 2013 af peter lind

brug substitutionen y=ln(x), x=ey  dx = eydy


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er ikke noget mærkbart vundet ved at benytte en substitution som i #3. Man kommer ikke uden om også at skulle benytte partiel integration, og fremgangsmåden vist i #1 er den simpleste fremgangsmåde.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. juli 2013 af mathon

#2

substitution her er - som Andersen11 påpeger i #4 - "at gå over åen efter vand"

                   ∫ln(x)dx           x≥0

                           sæt
                                      ln(x) = u      hvoraf    x = eu   og   dx = eudu

                                                    partiel integration
                    ∫ln(x)dx =  ∫u·eudu = ∫eu·u du = eu·u - ∫eudu = eu·u - eu + k = x·ln(x) - x + k
 

da der alligevel skal anvendes partiel integration for at beregne integralet.

Men hvis din lærer kræver substitution, så…
                                    

                  

     


Svar #6
25. juli 2013 af Bordeaux (Slettet)

Ikke bare min lærer, men også censor.

 

i et af mine mundtlige spørgsmål jeg kan trække, skal jeg indrage en substitution.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. juli 2013 af peter lind

Jeg er enig i at metoden i #1 giver mindre regnearbejde og jeg vil selv have anvendt den. Mit forslag i #3 er kun fremkommet fordi det skulle være substitution. Fremgangsmåden i #3 har en lille fordel hvis opgaven gives som hjemmeopgave. Det er ikke helt nemt at se, at man skal indføre den konstante funktion 1, som er væsentlig ved metoden i #1, og det slipper man jo for med metoden i #3


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis det drejer sig om, at du selv kan vælge et eksempel, der belyser emnet integration ved substitution, så prøv et af disse eksempler

∫ sin2(x)·cos(x) dx

∫ e(x^5+2x^3)·(5x4 + 6x2) dx

der kan klares ved at benytte substitution.


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. juli 2013 af mathon

hvor du med
                      u = g(x)   og dermed   du = g '(x)dx

benytter
                               ∫f(g(x)) • g '(x) dx = ∫f(u) du = F(u) + k = F(g(x)) + k


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. juli 2013 af mathon

eksempel:

           ∫ cos2(x) • sin(x) dx

                     sæt   u = cos(x)     og dermed     -du = sin(x)dx             jeg bruger oftest u, da t har det med
                                                                                                            at blive overset i et tætskrevet udtryk

   hvoraf

                      ∫ cos2(x) • sin(x) dx = - ∫u2du = -(1/3)•u3 + k = -(1/3)•cos3(x) + k
                                                                                              efter tilbagesubstitution


Svar #11
27. juli 2013 af Bordeaux (Slettet)

Nu lærte vi om Partiel integration igår ^^

Men tror min lærers argument for at bruge ln(x), var at vi har beviset for det er rigtigt bagefter.


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. juli 2013 af mathon

En efterfølgende integrationsprøve - ved at differentiere de fundne stamfunktioner til ln(x) - har ikke noget med metoden til bestemmelse af stamfunktionerne til ln(x) at gøre.

det synes næppe at være argumentet for at bestemme stamfunktioner til ln(x) ved brug af substitutionsmetoden.


Skriv et svar til: Mat A, intergrering a ln(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.