Matematik

produktregel sandsynlighed

31. juli 2013 af Mathematica (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Kan den bevises ud fra mere generelle principper? Jeg har aldrig rigtig set det, så jeg går ud fra den er et aksiom?
I det hele taget er jeg lidt på bar bund i forhold til hvad de grundlæggende principper i sandsynlighedsregning er. Man vil gerne have at summen af sandsynligheden af alle udfald er 1, men hvad hvis det ikke er opnåeligt? Tag f.eks. to successive møntkast. Man kan få kp, pk, pp, kk. Og direkte fra binomialteoremet er summen af sandsynligheder (½+½)2=1. Men er det ikke bare heldigt at dette passer? Hvad nu hvis det ikke havde passet. Sikkert lidt uklart hvad jeg spørger efter, er ikke selv sikker heller. Jeg synes bare aldrig rigtig jeg er blevet præsenteret for nogle ordentlige aksiomer for kombinatorik og sandsynlighedsregning, og noget der viser, at regnereglerne bevarer at ∑p=1.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. juli 2013 af SuneChr


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. juli 2013 af Eksperimentalfysikeren

Summen af sandsynligheder skal altid være 1.

Hvis man f.eks. ser på udfaldene ved at kaste en ølkapsel, kan man nok ikke sige så meget om de 2 sandsynligheder, men der vil i hvert fald komme et udfald, så den samlede sandsynlighed er 1.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. juli 2013 af Eksperimentalfysikeren

Man kan tænke sig et ekspriment, hvor man vælger tilfældige punkter i kvadratet (0,0),(1,0),(1,1),(0,1). Hvis man deler kvadratet langs x=a og y=b, får man fire rektangler. Heraf kan man overbevse sig om, at sandsynligheden for at få punktet i [0;a]X[0;b] = arealet af det angivne rektangel = a*b.

 


Svar #4
31. juli 2013 af Mathematica (Slettet)

som 2# skriver så sikrer binomialteoremet, altså at summen af sandsynligheder er bevaret under produkter og addition i forhold til den måde vi er vant til at tælle forskellige udfald.
Det er jo heldigt, men det er vel ikke altid en given egenskab. Her tænker jeg på aksiom 2 i https://en.wikipedia.org/wiki/Probability_axioms


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Et aksiom er et postulat, en egenskab, der antages at gælde. Det er netop et af Kolmogorov-postulaterne, at summen af udfaldsrummets sandsynligheder for gensidigt uafhængige hændelser er lig med 1. Et sandsynlighedsfelt er skræddersyet sådan.


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. august 2013 af SuneChr

# 4  Det intuitive sandsynlighedsbegreb må afstedkomme, at afprøves alle mulige udfald, den sikre hændelse, sandsynlighed = 1, nødvendigvis indfinde sig. Køber man samtlige lodsedler i et lotteri, er man sikret den bedste gevinst.


Skriv et svar til: produktregel sandsynlighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.