Matematik

f(x) = b*a^x løsning til y' = k*y

17. august 2013 af jafingi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa

Har et eksamensspørgsmål til mundtlig eksamen, hvor jeg skal redegøre for, at f(x)=b*aer løsning til differentialligningen y' = k*y.

Synes dog ikke jeg kan finde noget om det på nettet.

Nogen der kan hjælpe mig frem med det??

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2013 af mathon

se


Svar #2
17. august 2013 af jafingi (Slettet)

Hej Mathon

Tak for hurtigt svar.

Du skriver f(x) = C*ekx, men det er det samme som f(x)=b*ax som jeg jo skal bevise med det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. august 2013 af mathon

b eller C er jo begge konstanter,
så du kan benytte hvilket bogstav, du vil, bortset fra k,x og y.


Svar #4
17. august 2013 af jafingi (Slettet)

OKay, så jeg kan skifte C ud med b (som det lyder på i mit eksamensspørgsmål).

Men kan jeg også skifte a ud med e som du skrivr i dit eksempel?

Jeg forstår udmærket beviset i det du har sendt - skal bare være sikker på, at jeg kan bytte ud i det med det bogstaver :)


Svar #5
17. august 2013 af jafingi (Slettet)

Min lærer har svaret følgende:

Du skal bare vise at den er løsning - dvs. indsætte den i differentialligningen og se at den går op. Altså se at når du differentierer f(x) så får du en konstant gange f(x) (hvor k=ln(a)).

Kan dit så også bruges til dette??


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. august 2013 af FætterGlad (Slettet)

Men kan jeg også skifte a ud med e som du skrivr i dit eksempel?

Nej. Se, hvad du selv (din lærer) skriver i #5:

(hvor k=ln(a))


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. august 2013 af mathon

                  ek = a

                  k = ln(a)                   (e kan ikke udskiftes med a, hvilket jo ville betyde, at ax = ex,
                                                   hvor den korrekte sammenhæng er ax = ex·ln(a)).

hvoraf når
                             y = b • ax

                             y ' = b • ax • ln(a)  =  ln(a) • (b • ax)  = k • y         


Skriv et svar til: f(x) = b*a^x løsning til y' = k*y

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.