Matematik

asymptoter

19. august 2013 af frederikea (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg kunne godt bruge lidt hjælp til denne opgave:

Bestem ligninger for asymptoterne til grafen for funktionen f(x)=  (2x2-14x+24)/(5x-15) .

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2013 af peter lind

Foretag en polynomial division så du får skrevet f(x) = p(x) +k/(5x-15) hvor k er en konstant. k/(5x-5) -> 0 for x->∞ og p(x) er en lineær funktion så y=p(x) er en ligning for asymptoten


Svar #2
19. august 2013 af frederikea (Slettet)

undskyld, men det forstod jeg ikke :-(


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2013 af peter lind

Hvad forstår du ikke ? Kender du ikke til ponomiers division ?


Svar #4
19. august 2013 af frederikea (Slettet)

nej desværre


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. august 2013 af peter lind

I dette tilfælde er det nemmest at omskrive nævneren til 5(x-3) og nøjes med at dividere tællerpolynomiet med x-3. Divisionen med 5 skal så foretages til sidst.

Du skal gange de x-3 med en faktor så du få det samme som leddet med højeste grad. Her er det 2x2 så du skal gange med 2x. 2x(x-3) = 2x2-6x Det trækker du så fra tællerpolynomiet altså 2x2-14x+24 -(2x2-6x = hvilket giver -8x+24.   Derefter fortsætter du med divisionen ved at finde faktoren gange den på de x-3 og trækker fra


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. august 2013 af KimT.T. (Slettet)

Denne video kan måske hjælpe med at uddybe, hvad peter lind forklarer i #5:

https://www.youtube.com/watch?v=FXgV9ySNusc


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. august 2013 af KimT.T. (Slettet)

Efter den polynomiale division burde du få, at f(x) rent faktisk er en linear funktion (stik modsat intuitionen) givet ved

      f(x) = (2x - 8) / 5

og derfor har en skrå asymptote p(x) givet ved samme forskrift som funktionen selv.  


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. august 2013 af Krabasken (Slettet)

f(x) = (2x2-14x+24)/(5x-15)


 

= (x^2-7x+12) / 5(x-3)
 

= (x-3)(x-4) / 5(x-3)
 

= (x-4) / 5
 

= 1/5 * x - 4/5

f(x) er altså en ret linie og har derfor INGEN asymptote

Skitse vedhæftet

:-)

Vedhæftet fil:000.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Faktoren 2 ser ud til at forsvinde fra tælleren:

f(x) = (2x2 -14x +24) / (5x-15)

       = 2·(x-3)·(x-4) / (5·(x-3))

       = 2·(x-4) / 5 , x ≠ 3

Forbeholdet x ≠ 3 er nødvendigt, idet funktionen f(x) ikke er defineret for x = 3 .


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. august 2013 af Krabasken (Slettet)

- Yes - jeg glemte 2-tallet i # 8
 

Her kommer den rigtige f(x) . . .
 

f(x) = (2x2-14x+24)/(5x-15)
 

= (x^2-7x+12) / 2*5(x-3)
 

= (x-3)(x-4) / 2,5(x-3)
 

= (x-4) / 2,5
 

= 2x/5 - 8/5
 

f(x) er altså en ret linie og har derfor INGEN asymptote
 

Den tidligere skitse var korrekt
 

:-)
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Som nævnt i #9 er funktionen f(x) ikke defineret for x = 3, og det er derfor ikke helt korrekt, at funktionens graf er en ret linie. Grafen er den rette linie med ligningen y = (2/5)x - 8/5, hvorfra punktet (3 ; -2/5) er fjernet.


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. august 2013 af Krabasken (Slettet)

# 10

f(x) er således ikke helt en ret linie

- men har ikke desto mindre ingen asymptote

(q.e.d. jvnf. opgaveteksten)

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Afhængigt af, hvordan man præcist definerer en asymptote, kan man sikkert argumentere for, at grafen for funktionen f(x) har linien med ligningen y = (2/5)x - 8/5 som asymptote, eftersom afstanden mellem funktionens graf og linien jo er nul for alle x ≠ 3 , og afstanden mellem funktionens graf og linien derfor går mod 0 for x → ±∞ . Dette er også nævnt i #7.


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. august 2013 af Krabasken (Slettet)

Wikipedia:

I geometrien er en asymptote for en kurve en måde at beskrive kurvens forløb på langt væk fra udgangspunktet ved at sammenligne den med en anden kurve. Kurven nærmer sig asymptoten, den anden kurve, uden nogensinde at nå den.

:-)


Svar #15
19. august 2013 af frederikea (Slettet)

Tak for hjælpen alle sammen :)

Brugbart svar (0)

Svar #16
19. august 2013 af Krabasken (Slettet)


Skriv et svar til: asymptoter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.