Matematik

Brøker

19. august 2013 af GalaxyTown (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Er der nogen, der kan hjælpe mig med at plusse flere brøker sammen? Eller generelt bare regnestykker, hvori der indgår flere end 2 brøker. Jeg har 2 regnestykker her. I må meget gerne forklare det på et letforståeligt sprog.

7/15 + 3/20 + 71/12 =

 

2/3 + 5/6 - 1/12 =


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2013 af Okapipasser

Trikket er, at få nævneren til at være ens i alle brøkerne. Det vil sige du finder et tal du kan gange på både i toppen og bunden af brøken, så bunden bliver den samme som bunden i dine andre brøker.

Når alle brøkerne har samme nævner kan du lægge tællerne sammen og så har du dit resultat.

Eks.

2/3 + 5/6 + 1/12 =                                                   Brug 12 som fælles nævner

(2*4)/(3*4) + (5*2)/(6*2) + (1*1)/(12*1) =

8/12 + 10/12 + 1/12 =                                           Her kan du sætte tællerne op på samme brøkstreg

(8+10+1)/12 =

19/12

 


Svar #2
19. august 2013 af GalaxyTown (Slettet)

Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2013 af Stats

Vi skal have fælles nævner, og alle dem kan gå op i 120 derfor:

Vi regner tælleren ud nu.

Nu er det bare at lægge tælleren sammen.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

En simplere fællesnævner er 60, og resultatet skal så forkortes til sidst

(7/15) + (3/20) + (71/12) = (7·4)/60 + (3·3)/60 + (71·5)/60

                                            = (28 + 9 + 355)/60

                                            = 392/60

                                            = 98/15

                                            = 6 8/15


Skriv et svar til: Brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.