Matematik

kvadratrod

27. august 2013 af 123434 (Slettet)

Hvordan udregner man 2√5?

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. august 2013 af PeterValberg

det kan du ikke gøre i hovedet :-) brug CAS.

hvorfor ønsker du da også at udregne det, det er da et pænt eksakt resultat :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. august 2013 af Krabasken (Slettet)

Den er færdig-udregnet.

Men man kan selvfølgelig bruge √5's talværdi (lommeregner)

:-)


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Endelig kan man også more sig med at udregne kvadratroden i hånden:

2√5 = √20

        √20,0000 = 4,47213
          16
    8      400
84·4     336
   88       6400
887·7     6209
   894       19100
8942·2     17884
   8944       121600
89441·1       89441
   89442       3215900
894423·3     2683269
                      53263100


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. august 2013 af hesch (Slettet)

#3:  Den metode må du lige forklare. Jeg kender selv en anden metode, som ikke ligner, alene af den grund, at talstørrelserne nedadtil  ikke når op i 8 cifre ( så vidt jeg husker ).

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. august 2013 af LeonhardEuler

Hvis man er god til at dividere kan man bruge denne metode:

Eksempel 1

√12

Trin 1 :Vi gætter på et tal, som ganget med sig selv giver tilnærmelsesværdi 12.

Eksempelvis 2 (Dårlig gæt. Men for at illustrere at selv et dårlig gæt kan føre til resultatet.)

Trin 2: Vi dividere 12 med vores gæt: 12/2=6

Trin 3: Vi addere 6 og 2, samt dividere med 2: (6+2)/2=4

Nu gentager vi trin 2: Vi dividere 12 med vores nye gæt 4: 12/4=3

Vi gentager også i trin 3: (4+3)/2=3.5

Gentag trin 2: 12/3.5=3,43

Gentag trin 3: (3,43+3,5)/2=3,465

 

Og sådan kan du forsætter, for at få mere og mere eksakt resultat.

Og du kan tjekke om det er rigtigt via: 3,465*3,465=12,006225

 

Eksempel 2

√26

Vores gæt 5: 

Trin 2: 26/5=5,2

Trin 3: (5,2+5)/2=5,1

26/5,1= 5,098

(5,098+5,1)/2=5,099

 

Ok, siden dér ikke skete den store forskel mellem 5,098 og 5,099, så ved vi at resultatet er omkring dér.

Så vi tjekker: 5,099*5,099=25,9998

Ja, resultatet er cirka rigtigt.

_____________________________________________________________________________________

#0. Nu kan bruge metoden (hvis du er god til division), og prøve at regne √20 selv i hånden. Held og lykke. :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. august 2013 af hesch (Slettet)

#5:  Ja, det den metode vore lommeregnere anvender internt, og når man kommer tæt på det rigtige resultat, nærmest fordobles antallet af korrekte decimaler for hver iteration.

Iterationsalgoritmen kan skrives:

yn+1 = ( x / yn + yn ) / 2,  hvor x er tallet man skal finde kvadratroden af


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. august 2013 af SuneChr

# 3

Skoletiden dukker op i erindringen.
Man lærte faktisk, allerede på 4. klassetrin, at uddrage kvadratrod i hånden.
Hvilken spirituel kreativitet, - da de teknologiske monstre var fremtids"drømme".
Nedenfor min egen regnebog fra 1953.


 

Vedhæftet fil:SP 2908131347.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. august 2013 af SuneChr

Vedhæftet fil:SP 2908131617.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. august 2013 af hesch (Slettet)

#8:  Jeg erindrer også ( noget med ), at når man har fundet resultat, med det ønskede antal decimaler, her 4,47213, skal man se på den sidste rest = 532631.

Da 532631 > 447213, skal resultatet rundes op, altså 4,47214, eller husker jeg galt ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. august 2013 af SuneChr

# 9

Tør ikke svare, men jeg ville tage én decimal mere med, end opgaven krævede og se, om den var < 5 eller
≥ 5 og der foretage afrunding.


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

De fundne cifre i resultatet ganges med 2 hver gang. Hvor resultatet for eksempel er fundet til 4,4, ganges med 2 og man får 88. Der tilføjes nu et ciffer (x) således at 88x·x er mindre end den foreliggende rest, men 88(x+1)·(x+1) er ikke. Her ses det, at 887·7 er mindre end 6400, mens 888·8 er større, og derfor bliver det næste ciffer 7.


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. august 2013 af Krabasken (Slettet)

4,4 ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. august 2013 af hesch (Slettet)

#8:   8-tallet kommer fra 2*4, ligesom 88 = 2*44 og 894 = 2*447.

Det er lidt svært at gennemskue for dem der lært at tallet 6209 fremkommer ved:

(44*20+X)*X, hvor X er den næste gættede decimal, altså:  887*7 = 6209.

Jeg spurgte i øvirigt min matematiklærer, hvorfor man skulle gange med 20 ( eller 2 ), og fik svaret: Nu går du på 4 semester ( halvår ), så det må du selv finde ud af, det har nok noget med det dobbelte produkt af to led at gøre. Punktum.

 


Skriv et svar til: kvadratrod

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.