Matematik

Reducere

12. september 2013 af JogaBonito (Slettet)

Hej

Vil en venlig sjæl hjælpe mig med at reducere denne: 

4ab-12a^2/2b^2-6ab


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Skriv det først ordentligt op med parenteser

(4ab - 12a2) / (2b2 - 6ab)

Sæt fælles faktorer uden for parentes i tæller og nævner, og forkort.


Svar #2
12. september 2013 af JogaBonito (Slettet)

Jeg har fundet ud af den :) 

2(2ab-3x^2)/2(-b^2-3ab) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, men lad være med at lave a om til x, og lad være med at skifte fortegn tilfældige steder. Sæt mere uden for parenteser og forkort færdig.


Svar #4
12. september 2013 af JogaBonito (Slettet)

Hvad med denne her? :) 

(7u-2v)^2/49u^2-4u^2


Svar #5
12. september 2013 af JogaBonito (Slettet)

Hov.. 

2(2ab-3a^2)/2(b^2-ab) 

Sådan skal den se ud.. 

Du siger jeg skal sætte mere uden for paranterser.. kan der sættes mere ud? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er samme princip som for den første opgave. Skriv det ordentligt med parenteser

(7u-2v)2 / (49u2-4u2)

Faktoriser nævneren og forkort.

Men du har ikke lavet den første opgave færdig.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, både i tælleren og i nævneren kan man sætte en faktor mere udenfor. Der skal også parentes omkring hele nævneren.


Svar #8
12. september 2013 af JogaBonito (Slettet)

Jeg er altså ikke helt sikker på hvad for en faktor der kan sættes udenfor. 

(7u-2v)2 / 7(7u-2u)

Ser det her rigtigt ud? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er ikke korrekt i nævneren. Benyt, at nævneren har formen a2 - b2 .

Dit udtryk for den første brøk i #5

2(2ab-3a^2) / (2(b^2-ab))

er slet ikke korrekt. Faktoren 2 er ikke sat korrekt uden for parentes; det gælder både tælleren og nævneren. Prøv igen forfra.

Prøv at koncentrere dig om ét stykke og gør det færdigt, før du går videre til det næste.


Svar #10
12. september 2013 af JogaBonito (Slettet)

Okay. Vi tager den første. 

2(2ab-3a2) / 2(b2-3ab) 

Nu skulle den gerne gå op. jeg ved bare ikke hvilken faktore der kan sættes uden for parantes. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Dit resultat er forkert. Man sætter en faktor 2 uden for parentes ved at dividere hvert led med 2. Det har du ikke gjort korrekt. Og husk nu den parentes omkring hele nævneren.

(4ab - 12a2) / (2b2 - 6ab) = (2·2ab - 2·6a2) / (2·b2 - 2·3ab) = ...

Sæt så mange faktorer uden for parentes som muligt i tæller og nævner.


Svar #12
12. september 2013 af JogaBonito (Slettet)

Okay. 

Men den måde du har gjort det, giver for mig, det samme resultat jeg kommer frem til.. (bortset fra jeg har skrevet 3aog ikke 6a2

nemlig: 2(2ab - 6a2) / 2(b2 - 3ab) 


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. september 2013 af funked (Slettet)

(4ab-12a^2) / (2b^2-6ab) = (4*a*b-4*3*a*a) / (2*b*b-2*3*a*b)

Find nu de fælles faktorer der kan sættes uden for parentes i tælleren og de fælles faktorer der kan sættes udenfor parentes i nævneren


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, så fortsæt med at sætte faktorer udenfor i tæller og nævner.

Og husk nu den parentes omkring hele nævneren.


Svar #15
12. september 2013 af JogaBonito (Slettet)

Jeg kan altså ikke komme videre end 2(2ab - 6a2) / (2(b2 - 3ab) )


Brugbart svar (0)

Svar #16
12. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

I parentesen i tælleren indeholder hvert led faktorerne 2a, som så kan sættes udenfor. I nævneren indeholder hvert led faktoren b, som så kan sættes udenfor.


Brugbart svar (0)

Svar #17
12. september 2013 af funked (Slettet)

De kan godt være lidt tricky når man skal lære dem i starten, jeg vil godt lave tælleren for dig.

(4ab-12a^2)= (4a(b-3a))

prøv at se om du ikke kan få nævneren til at ligne det der står inde i parentesen med nævnerens faktorer udenfor :)


Svar #18
12. september 2013 af JogaBonito (Slettet)

Flot.. Hvor dum har man lov til at være.. klokken er nu også 23.. 

Vil det sige den ser sådan ud: 

2a(2b - 62) / (2b(b2 - 3a) )? 


Brugbart svar (0)

Svar #19
12. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Nej, det er ikke korrekt. Når man sætter en fælles faktor uden for parentes, skal den jo fjernes fra hvert led inde i parentesen.


Brugbart svar (0)

Svar #20
12. september 2013 af funked (Slettet)

Jeg mener den skal se sådan her ud:

(4ab-12a^2) / (2b^2-6ab)

(4a(b-3a)) / (2b(b-3a))

=

4a/2b

Ja, det er rigtigt der er yderligere faktorer der kan sættes udenfor, det kan trådstarteren få lov til


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.