Fysik

Omløbstid - astronomi

13. september 2013 af JensHansen9 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Opgaveformuleringen lyder således:

I 1892 opdagede Barnard en femte Jupitermåne, og der kendes i dag over 60, men disse nyere tilkomne måner har alle radier på under 100 km, hvor de fire galileiske har radier på et par tusinde km. Denne femte måne, Amalthea har en bane med en halv storakse på a = 181366 km. Hvad er omløbstiden for Amalthea?

hvordan kan jeg bestemme omløbstiden når jeg kun kender den halve storakse?

på forhånd tak for svar :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis du kender halve storakser og omløbstider for andre af Jupiters måner, kan du benytte dem til at bestemme konstanten i Keplers 3. lov for Jupitersystemet.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. september 2013 af peter lind

sammenlign med en af de andre måner og brug Keplers 3. lov


Svar #3
13. september 2013 af JensHansen9 (Slettet)

For Io gælder at:

a i JD=2.985     og     t i døgn = 1.776

dvs. at 2.985^3/1.776^2=8.4323

Amalthea:

8.4323 = 1.818^2/T^2  

T=0.84416

Det er ikke rigtigt - hvad er det jeg gør forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Kepler's 3. lov siger, at forholdet T2/a3 mellem kvadratet på omløbstiden og 3.-potensen af den halve storakse er konstant for et bestemt system , dvs

T2/a3 = k .

Konstanten k kan så findes ud fra de kendte værdier for en måne, hvorefter man kan benytte den fundne værdi på andre måner. Vær opmærksom på enhederne. Man kan ikke bare blande JD med km . Bemærk, at værdien for a skal opløftes i 3. potens.


Svar #5
13. september 2013 af JensHansen9 (Slettet)

Kan desværre stadig ikke få det til at give det rigtige - irriterende :-(


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2013 af peter lind

Hvad har du præcist gjort ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ifølge denne kilde http://en.wikipedia.org/wiki/Moons_of_Jupiter har man for Io:

aIo = 4,217·105km og TIo = 1,7691d .

For Amalthea har man aAm = 1,8137·105km , hvorfor

TAm = TIo · (aAm/aIo)3/2 = 1,7691d · (1,8137/4,217)3/2 = 0,4990d


Svar #8
13. september 2013 af JensHansen9 (Slettet)

Jeg har omregnet værdien af JD til kilometer + opløftet værdien af "a" i 3. potens og udregnet det  igen - tror at jeg roder noget rundt i hvilke enheder som jeg skal bruge i formlen (for dens omløbstid skulle helst blive 0.498 dage)


Svar #9
13. september 2013 af JensHansen9 (Slettet)

#5

Det er måden man udregner det på sidst som jeg har gjort helt galt - ved i hvorfor man opløfter det i 3/2? :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
13. september 2013 af peter lind

x3/2 = x1,5 som kan slås op på en almindelig lommeregner

på min tast x

tryk på tasten xy

tast 1,5

tast =


Svar #11
13. september 2013 af JensHansen9 (Slettet)

ahh jeg har regnet kilometer uden at sætte det i potens derfir regnede jeg med forskellige værdier :-) 


Svar #12
13. september 2013 af JensHansen9 (Slettet)

Tusind tak begge to - fantastisk at I tager jer tid til at hjælpe andre :-)


Brugbart svar (1)

Svar #13
14. september 2013 af mathon

…eller

       T = 2π • (a3/(G•MJupiter))0,5 = 2π • ((1,82844·108 m)3/((6,67259·10-11 m3/(kg·s2))•(1,89977·1027 kg))0,5 =

                                                                        43631,8 s = (43631,8 / 86400) døgn ≈ 0,50 døgn


Svar #14
15. september 2013 af JensHansen9 (Slettet)

#13

1000 Tak :)


Skriv et svar til: Omløbstid - astronomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.