Fysik

Tryk og opdrift

16. september 2013 af Mahal-pigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 2 – Flydende isbjerg

I Gyldendals ”Den store Danske” kan man læse følgende1:
” Massefylden af is er kun 920 kg/m3; derfor flyder is på vand, og kun 1/9 af rumfanget af isfjelde og isshelfer rager op over vandoverfladen.”

Forklar, hvordan forholdet ”1/9 af rumfanget ” følger af vores teori og densiteten af saltvand og af is.

(Tip: Den brøkdel af isen, der er under vandoverfladen, kan skrives . Heraf kan vi så finde den brøkdel, der er over vandoverfladen. Skriv kraftligevægten op for det flydende isfjeld, og isolér ) 

Er der en, der kan hjælpe med denne? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Når isklumpen flyder, fortrænger den en vandmængde, hvis tyngde er lig med tyngden på hele isklumpen, og der er balance mellem opdriften og tyngden på isklumpen.

Hvis x er den brøkdel af isklumpens rumfang der er under vandet, er opdriften lig med

Fop = x·Vis·ρvand·g ,

mens tyngden på isklumpen er

Ft = Vis·ρis·g

Find nu x af ligningen Fop = Ft .


Svar #2
16. september 2013 af Mahal-pigen (Slettet)

Skal man så ikke sige:



Densitet(vand) x nedsænkt rumfang = densitet(is) x total rumfang

Nedsænkt rumfang/total rumfang= densitet(is)/densitet(vand)

Nedsænkt rumfang/ total rumfang= 920/1000=0,92=92% 
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Løs ligningen

Fop = Ft , dvs.

x·Vis·ρvand·g = Vis·ρis·g , eller

x = ρis / ρvand .

Det bliver så det resultat du har skrevet i ord.


Svar #4
16. september 2013 af Mahal-pigen (Slettet)

ja okey tak :)


Skriv et svar til: Tryk og opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.