Matematik

At vende en formel om

19. september 2013 af mettejensen12 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej.

Jeg har brug for hjælp til denne opgave:

Sammenhængen mellem iskuglens rumfang og den tid, der er gået, siden iskuglen begyndte at smelte, kan beskrives med funktionen V.

V(t)=4/3*pi*(26,5-0,1*t)3

V(t): Kuglens rumfang i mm3

t: Tid i mínutter

Hvor lang tid går der fra forsøgets begyndelse, til iskuglen har et rumfang på 39000 mm3 ?

Jeg er med på, at jeg skal isolere t, men hvordan gør jeg dette? 

Håber, I kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2013 af mette48 (Slettet)

Indsæt den kendte værdi for V

del med 4/3*π på begge sider

find 3√ på begge sider

træk 26,5 fra på begge sider

gang med -10 på begge sider


Svar #2
19. september 2013 af mettejensen12 (Slettet)

Det får jeg til -186,26. Det kan jo ikke passe? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det har du ret i, så det tyder på, at du ikke fulgte instruktionerne. Prøv i stedet at vise din egen fremgangsmåde med mellemregninger.


Svar #4
19. september 2013 af mettejensen12 (Slettet)

39000/4/3*pi=4/3*pi*(26,5-0,1*t)3/4/3*pi

91891=26,5-0,1*t3

3. kvadratroden af 91891= 3. kvadratroden af 26,5-0,1*t3

(Jeg ved ikke lige, hvordan man laver tegnet på computeren).

45,13=26,5-0,1*t

45,13-26,5=26,5-0,1*t-26,5

18,6 = -0,1*t

18,6*-10 = -186,26??


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2013 af SuneChr

# 4
Benyt, som allerede nævnt i # 1


Du har sikkert lavet en omskrivningsfejl.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det hedder ikke 3. kvadratroden, men kubikroden. Det ser ud til, at du mister styr på, om du dividerer eller ganger med π.

Man har

V = (4π/3)·(26,5 - 0,1·t)3 ,

26,5 - 0,1·t = (3V/(4π))1/3

Med V = 39000 fås så

0,1·t = 26,5 - (3·39000/(4π))1/3 = 26,5 - 9310.5641/3 = 26,5 - 21,0374 = 5,4626

t = 54,63


Svar #7
19. september 2013 af mettejensen12 (Slettet)

Tusind tak for svar! Jeg har fundet ud af det nu :)


Skriv et svar til: At vende en formel om

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.