Matematik

Polære koordinater

22. september 2013 af Kachoot (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogle som kan hjælpe med følgende:

Find de kartesiske koordinater til følgende punkter givet i polære koordinater.

a)     (√2, π/4)

x  =  r · cos θ  =  √2 · cos π/4  =

y  =   r · sin θ  =  √2 · sin π/4  =

b)     (1, 0)

x  =  r · cos θ  =  1 · cos 0  =  1 · 1  =  1

y  =  r · sin θ  =  1 · sin 0  =  1 · 0  =  0

Jeg ved at a) skal give (1, 1) men kan bare ikke lige se hvordan?

Er b) korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du bør være bekendt med, at 

cos(π/4) = sin(π/4) = (√2)/2 .

b) er korrekt.


Svar #2
22. september 2013 af Kachoot (Slettet)

ok men hvorfor og hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2013 af SuneChr

π/4 rad = 45º  er den vinkel, diagonalen danner med sidelængden i et kvadrat.
For et kvadrat med diagonal 1 (radius i enhedscirklen) og sidelængde a gælder, iflg. Pythagoras,
12  =  a2 + a2     ⇒       2a2  =  1       ⇒        a  =  √(1/2)       ⇒      a  =  √2/2
a  =  cos π/4  =  sin π/4  .


Svar #4
22. september 2013 af Kachoot (Slettet)

Det forstår jeg ikke. Hvad så hvis der havde stået 5π/6 ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det svarer til en retningsvinkel 150º . Her er

cos(5π/6) = -cos(π/6) = -(√3)/2 , og 

sin(5π/6) = sin(π/6) = 1/2 .


Svar #6
22. september 2013 af Kachoot (Slettet)

Hvordan får du cos(5π/6) = -cos(π/6)


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. september 2013 af SuneChr

# 4

Til de "pæne" vinkler, 30º , 45º  og  60º  henh.vis  π/6 , π/4  og π/3
er det let at konstruere sin og cos værdierne ud fra den ligebenede - , og ligesidede trekant.
Man benytter Pythagoras til at finde en højde i trekanten og kan dermed benytte regnereglerne
for trekantsberegning for den retvinklede trekant.

# 6  Man indser dette ved at foretage en rundtur på enhedscirklen. Start i (1 ; 0) og kør i
positiv omløbsretning (mod uret).
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Se på enhedscirklen. 

cos(x) = -cos(π-x) , så

cos(5π/6) = -cos(π - 5π/6) = -cos(π/6)


Svar #9
22. september 2013 af Kachoot (Slettet)

Hvad med -cos(π/6) = -(√3)/2


Svar #10
22. september 2013 af Kachoot (Slettet)

Jeg sidder og kigger på enhedscirklen men fatter ikke det du har skrevet. kan du illustrere det på figuren


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Forstår du ikke, at

cos(π/6) = cos(30º) = (√3)/2    ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. september 2013 af SuneChr

Beregning af  sin 30º og sin 60º
cos af de samme vinkler fås af formlen i sidste linje.

Vedhæftet fil:SP 2209130621.PNG

Svar #13
22. september 2013 af Kachoot (Slettet)

#11

Desværre, er ikke helt med på hvordan du får -cos(π/6) = -(√3)/2

Mellemregninger?

#12

Kan man benytte pågældende metode til samtlige vinkler?


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Så se gennemgangen i #12. Og nej, #12 er specielt for en 30/60-trekant.


Svar #15
22. september 2013 af Kachoot (Slettet)

Hvad gør man så hvis det ikke er en 30/60 grader trekant?

cos(5π/6) = -cos(π - 5π/6) = -cos(π/6) Hvordan forsvinder -5?


Svar #16
22. september 2013 af Kachoot (Slettet)

Og undskyld jeg spørger dumt men skal man argumentere for fx cos(5π/6) = -cos(π/6) = -(√3)/2 og medtage mellemregninger hver gang eller forudsætter læreren at man ved det bare ved at kigge på vinklen?


Brugbart svar (0)

Svar #17
22. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Hvis ikke det virker oplagt for dig, så medtag mellemregningerne.


Brugbart svar (0)

Svar #18
22. september 2013 af SuneChr

Kig igen på "pariserhjulet" i # 10.
Pletten på cirklen, der hedder π/6 , spejler sig i y-aksen i pletten  /på cirklen , men da er vi  jo på den negative halv-x-akse, så derfor er
         cos π/ =  -  cos / 
Jeg forudsætter, du er bekendt med, at cos aflæses på x-aksen og sin aflæses på y-aksen.


Svar #19
22. september 2013 af Kachoot (Slettet)

Det forstår jeg godt og jeg kan sagtens se logikken i #12 men det virker umiddelbart ikke indlysende for mig at cos(5π/6) = -cos(π - 5π/6) = -cos(π/6)

Hvad bliver der af -5?


Brugbart svar (1)

Svar #20
22. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Man beregner jo 

π - 5π/6 = π·(1 - (5/6)) = π·(1/6) = π/6 .


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.