Fysik

hastighedskomposanter

22. september 2013 af 1113 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået denne opgave i fysik hvor jeg virkelig ikke fatter hvad de vil have mig til. Har nu siddet i et par timer og kigget på den og mine bøger men forstår det ikke.

I denne opgave vil vi studere to-dimensional bevægelse i jordens tyngdefelt. Det er vigtigt at skelne mellem bevægelsens komposanter, farten og hastigheden. Undlad desuden at sætte tal ind før til allersidst.

Vi betragter en kanon med løbslængde l=5m. Løbet lades i en højde h1=1m og løbet danner en vinkel på 45° med vandret. Kanonen lades med en m=1000kg tung kugle som vi vil betragte som en punktpartikel - dvs. vi ser bort fra luftmodstand. Kanonen affyres og kuglen forlader kanonens munding i højden h2  med hastigheden v0  til tiden t0 =0.

a)       Indtegn kuglens hastighedskomposanter  vx0 og xy0  til tiden t0=0  i et koordinatsystem med x-retningen vandret og y-retningen lodret.

b)      Kuglen rammer jorden efter en tid tf i en længde d fra løbets munding. Opskriv to ligninger som relaterer tf og d , som funktioner af vx0 og vy0 .

c)       Anvend de to ligninger til at udlede en relation mellem d og kuglens fart v0 da den forlader mundingen.

           Beregn hvor stor v0 skal være hvis kanonens rækkevidde skal være 10 km.

d)      Hvad er kuglens lodrette og vandrette hastighedskomposanter  vy og vx på det højeste punkt i kuglens bane?

           Indtegn hastighedskomposanterne i dit koordinatsystem fra opg a).

e)      Hvad er kuglens lodrette og vandrette hastighedskomposant vy og vx  når den rammer jorden?

           Indtegn hastighedskomposanterne i dit koordinatsystem fra opg a).

Håber i kan give mig nogle råd til at komme igang


Skriv et svar til: hastighedskomposanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.