Biologi

vandpest forsøg

23. september 2013 af isabellahansen11 (Slettet)

Hey, vi lavede et forsøg med vandpest og fotosyntese i biologi. men kan desværre ikke svare på nogle spørgsmål til rapporten... som er til imorgen! fuck

1 Beviser forsøget at planter bruger CO2 til deres fotosyntese? (begrund svaret)

2. Beviser forsøget at planter skal bruge lys for at lave fotosyntese? (begrund svaret)

håber nogen kan hjælpe mig, det haster

Tak på forhånd! xx


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2013 af 123434

Er dette relevant for dig

http://www.formidling.dk/sw41095.asp?experimentId=1098&postback=1&searchText=&searchArea=&searchTeacherAssistance=&searchRoom=&searchTime=&searchClass=&searchSubject=

Planter i lys og mørke

I planter foregår der fotosyntese. Fotosyntese betyder, at planterne omsætter energi fra Solens stråler til at danne sukker (og deraf energi). Fotosyntesen kræver CO2. Om dagen optager planterne CO2, og om natten udskiller de det. Det kaldes respiration.

Hvorfor behøver planterne at lave respiration?
Hvad ville fotosyntese være uden lys?

Målgruppe

- Udskoling

Fag

- Biologi

Emne

- CO2
- Kemisk reaktion
- Lys og luft


 

Værd at vide, inden du begynder

Tidsforbrug max 2 lektioner
Forsøget skal laves med en lærer
Prisoverslag pr. forsøg 30 - 40 kr.
Tip til indkøb Bromthymolblåt kan købes hos jeres kemikaliegrossist. Det er også kendt under navnet BTB-indikator. Det er en pH-indikator, som planter kan tåle. Vandpest kan købes hos en akvariehandler.

Du skal bruge

<a data-cke-saved-href="http://www.formidling.dk/sw41095.asp?experimentId=1098&postback=1&searchText=&searchArea=&searchTeacherAssistance=&searchRoom=&searchTime=&searchClass=&searchSubject=" href="http://www.formidling.dk/sw41095.asp?experimentId=1098&postback=1&searchText=&searchArea=&searchTeacherAssistance=&searchRoom=&searchTime=&searchClass=&searchSubject=" "="" style="color: rgb(236, 61, 0); text-decoration: none; font-family: Arial, sans-serif; font-size: 12px; line-height: 15px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Udskriv materialeliste

 

 

8 reagensglas
Reagensglasstativ
Bromthymolblåt (BTB)
Vand
Danskvand (kuldioxidholdigt vand)
Alufolie
Vandpest (Elodea, en gren pr. glas)
Bromthymolblåt er en pH-indikator, der er gul i syre, blå i base (omslagspunkt 6,0 - 7,6). Farveskiftet er reversibelt, dvs. at farve kan skifte flere gange.

Læs mere om bromthymolblåt

Læs mere om vandpest

Sådan gør du

Markér reagensglassene fra 1 til 8.
Hæld almindeligt postevand i alle reagensglassene, til de er lidt over halvt fyldte. Tilsæt et par dråber BTB i hvert glas.
Klargør vandpesten – der skal en gren af planten i hvert glas. Sørg for, at grenen har en størrelse, så den kan dækkes helt med vand.
Følg skemaet (længere nede på siden), for hvilke ting der skal i de forskellige reagensglas. + betyder, at det skal tilsættes, og – betyder, at det ikke skal tilsættes.
Afslut med at sætte prop i alle reagensglassene, brug eventuelt noget alufolie, hvis du ikke har propper, der passer i størrelsen.
Notér farven på væsken i reagensglassene ved start.
Lad forsøget stå i 3-4 dage – gerne i en vindueskarm med sollys. Notér væskens farve igen efter 3-4 dage.
Sammenlign reagensglassene med hinanden. 

Hvad tror du?

Sammenlign reagensglassene, og undersøg følgende:
 

1 og 2 – Optager planter CO2
1 og 3 – Har planter brug for lys?
1 og 4 – Er planten skyld i farveskiftet?
5 og 6 – Frigives der CO2
7 og 8 – Er det planten, der laver farveskiftet i mørke?

Diskutér svarmuligheder, inden resultaterne foreligger.

Lav på baggrund af forsøgets resultater en konklusion på undersøgelsen.
 

Forklaring

Når CO2 bliver opløst i vand, vil det ændre pH-værdien, fordi det kan danne kulsyre med vandet, og syre får pH til at falde. Når planten skal lave fotosyntese, bruger den kuldioxid, vand og sollys til at lave sukker og ilt. Dette kan også skrives med reaktionsligningen:



Fotosyntesen kræver CO2, og vi kan måle, om planten har brugt eller frigivet CO2. Dette kan ses ud fra, om pH-indikatoren skifter farve. Sammenhæng mellem farve og mængde af CO2 opløst i vand:
 

pH: Sur Neutral Basisk
Farve: Gul Blå Blå
CO2: Meget opløst Intet opløst Intet opløst



Hvis der er danskvand i fra start (dvs. der er CO2 fra start), vil væsken være gul, fordi kulsyren gør vandet surt. Når planten har lavet fotosyntese og brugt CO2, vil indholdet af CO22. Den forbruger dermed syren og derfor stiger pH i vandet. Når pH stiger over omslagspunktet for bromthymolblåt, vil væsken skifte farve fra gul til blå, som vi kan se.

Forklaring på spørgsmål:
 

Nej. Her fik begge planter lys, men nr. 2 fik ikke CO2. Nr. 1 bliver mere blålig, da planten kunne lave fotosyntese og derved optage CO2. Da nr. 2 ikke fik noget CO2 gennem danskvandet, kunne den ikke optage mere CO2, og derfor skifter vandet ikke farve.
Ja. Nr. 1 og nr. 3 vil være gul til at starte med, men nr. 3 vil ikke skifte til blå, fordi der ikke er sollys tilstede – og derfor sker der ikke fotosyntese, fordi planter har brug for lys til dette.
Ja. I nr. 4 skete der ikke noget yderligere med farven, fordi det er planten, der står for farveskiftet, pga. den fotosyntese som planten laver.
Ja. Planter laver respiration om natten, hvilket er den modsatte proces af fotosyntese og derfor frigiver planten CO2. Derfor vil nr. 6 blive lettere gullig, fordi planten udskiller CO2.
Ja. Det er planten, der laver CO2

Supplerende uddybning (læs mere)
Temarelation

Der skal både lys og luft til at lave fotosyntese. Fotosyntese er en opbyggende proces, hvor energien fra solens lys oplagres i fx sukker. Luftens sammensætning gør det muligt, at der både kan ske fotosyntese og respiration, fordi luften indeholder tilpas mængder kuldioxid (CO2) og ilt (O2).
 

Trinmål


Eleverne skal kunne forklare hovedtræk af fotosyntese og respiration med vægt på udveksling af kuldioxid og oxygen. Desuden skal de kende et begrænset antal grundstoffer som fx oxygen. De skal kunne opstille naturfaglige hypoteser på baggrund af egne systematiske undersøgelser og anvende enkelt udstyr til afprøvning af disse. Desuden skal de have kendskab til biologiske begreber og viden om biologiske processer i forskellige sammenhænge.


Skriv et svar til: vandpest forsøg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.