Fysik

spæding og alt det svære!!!!!

26. september 2013 af sashfraije (Slettet) - Niveau: 9. klasse

hej folkens!

jeg har emneuge i skolen og er blevet stillet et spørgesmål om el i hverdagen:

spørgesmålet lyder sådan:

Hvordan kan det bruges at man kan ændre spændingsforskel og strømstyrke ved at ændre på serie/ parallel forbindelserne?

tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2013 af hesch (Slettet)

1)  Er det omkobling af modstande i en kogeplade, du tænker på ?

2)  Eller er det indenfor elektronik ?

Ad 1)  Hvis du har to modstande ( R1 og R2 ) får du i en serieforbindelse den samlede modstand:

R =R1+R2.

I en parallelforbindelse er den samlede modstand:  R = ( R1*R2 ) / ( R1+R2).

Hvis du kobler modstandene enkeltvis er modstanden:  R = R1  eller  R = R2

Den afgivne effekt i kogepladen er:  P = U2 / R. 

Du kan prøve at regne på den afgivne effekt i kogeplade i ovennævnte 4 tilfælde ( 4 varmetrin på kogepladen ), hvor du sætter:

U = 230V,  R1 = 50Ω,  R2 = 100Ω


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2013 af hesch (Slettet)

#1:   Glemte 2).

Indenfor elektronik sætter man modstande i serie fordi:

a)  At begrænse den afsatte effekt i den enkelte modstand.

b)  At begrænse spændingen over den enkelte modstand ( når du sætter modstandene i serie, deler du den den samlede spænding i delspændinger, svarende til den enkelte mostands størrelse ). Man kan desuden udnytte dette til at neddele en spænding på f.eks. 10V til 4V, ved at lave en serieforbindelse:

R1 = 6kΩ ,  R2 = 4kΩ :

Strømmen gennem serieforbindelsen:  I = 10V / ( 6kΩ + 4kΩ ) = 1mA

Spændingen over R2 = U2 = 1mA*4kΩ = 4V

Man sætter modstande i parallel fordi:

a)  At begrænse den afsatte effekt i den enkelte modstand.

b)  At begrænse strømmen gennem den enkelte modstand   ( strømdeling ).

Når man skal måle en strøm på f.eks. 100A, sender man ikke denne strøm gennem måleinstrumentet. Man "shunter" strømmen med en parallel shuntmodstand på f.eks. 0,001Ω. Du får så en spænding over shunten

U = 100A*0,001Ω = 0,1V.

Hvis nu dit måleinstrument har en modstand på 100Ω vil du få en strøm gennem dette på:

Imålt = U/R = 0,1V / 100Ω = 1mA

Så du anskaffer dig et instrument, der kan måle op til 1mA, piller 1mA-skalaen ud og udskifter denne med en 100A-skala. Så viser instrumentet de 0 - 100A rigtigt.


Svar #3
26. september 2013 af sashfraije (Slettet)

taaak


Skriv et svar til: spæding og alt det svære!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.