Matematik

Find X!

31. oktober 2005 af Poler (Slettet)
Hvordan finder jeg x-værdien af:

f(x)=4000x+(2100000/x)

Tak..

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

f(x)=4000x^2+2100000

så er det bare en andengradsligning...medmindre du har en anden f(x)-værdi

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

Som det står der er det en funktion, ikke en ligning. Hvad skal du helt præcist?

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. oktober 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

#2, den detalje havde jeg ikke ænset ;)

Svar #4
31. oktober 2005 af Poler (Slettet)

hmm... jaah... men det giver jo en negativ diskriminant... Jeg ville have lavet f om til: f(x)=4000x^2-x+2100000 ... men det giver også en negativ "d"... sååe... :S

Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

Eh?

Vi har:

f(x) = 4000x+2100000/x

Hvis vi endelig vil opfatte det som en ligning, er det en med to ubekendte, nemlig x og f(x). Så kan vi isolere x, hvis vi vil, men det er godtnok ikke normalt det man gør når man arbejder med funktioner..

Brugbart svar (0)

Svar #6
31. oktober 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Men...jeg vil nu stadig kalde det for en ligning?

Linjens ligning: y = a*x+b

=

f(x)=a*x+b

Svar #7
31. oktober 2005 af Poler (Slettet)

#2 skriver li opgaven ned som den står..:

"En plan væg i en stor ovn på en kemisk fabrik skal isoleres mod varmetab. Udgiften hertil er 4000kr per cm isoleringstykkelse. Idet isoleringstykkelsen betegnes x og måles i cm, koster varmetabet gennem væggen per time 40/x (kroner).Ovnen skal bruges i døgndrift og har en forventet levetid på 6år. Vis at den samlede udgift f(x) til isolering og varmetab i løbet af 6 år er:

f(x)4000x+(2,10*10^6/x), x>0

Bestem den mest økonomiske isoleringstykkelse."

Det var opgaven... for at bestemme den mest økonomiske tykkelse havde jeg tænkt mig at lave fortegnslinie og minimum osv. for f...

Brugbart svar (0)

Svar #8
31. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

Fint nok - og vi kan da også godt løse den som enhver anden type ligning. Men den har to ubekendte - så dit spørgsmål i #0 skal præciseres.

Brugbart svar (0)

Svar #9
31. oktober 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Put x ind i ligningen. Den kan ikke findes, som ligningen er formuleret. Der er uendeligt mange løsninger.

Brugbart svar (0)

Svar #10
31. oktober 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Nu sker der noget.
Differentier og sæt = 0.
4000 - 1,05*10^6/(x^2) = 0.
Skriv igen, hvis du vil have det uddybet.

Svar #11
31. oktober 2005 af Poler (Slettet)

#10 ok... Så:
f`(x)=4000-1,05*10^6/(x^2)

Men hvordan regner jeg nu den ud som en 2.gradsligning?...
Altså hvilke led er hvad?..

Skriv et svar til: Find X!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.