Matematik

Kontinuitet

26. september 2013 af mimok (Slettet)

En funktion er er kontinuert i hele sin definitionsmængde undtagen i x=3 og x=1. Hvad betyder dette rent grafisk?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det betyder, at funktionen ikke er kontinuert for x = 3, og den er heller ikke kontinuert for x = 1.

Grafen kan have spring disse steder.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2013 af SuneChr


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2013 af Stats

Når dit CAS-program laver grafer, laver den en hel masse prikker, hvis den ikke er kontinuert i x=3 og x=1, så laver den ingen prik de to steder hvor den ikke er kontinuert..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #4
26. september 2013 af mimok (Slettet)

Kunne den for eksempel se sådan ud, som denne her:


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den viste funktion er hverken kontinuert i 1 eller i 3, men en funktion, der ikke er defineret på ]1;3[ kan aldrig være kontinuert i disse to punkter.

Der giver først mening i den tænkte sammenhæng, når der også er en grafdel for intervallet ]1;3] .

Man kan kun tale om kontinuitet i et punkt, når funktionen er defineret i en åben omegn omkring punktet.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2013 af Stats

#4 Man kan ikke tegne det. Det er i punkterne (3,f(3)) og (1,f(1)) hvor der ikke er nogen prik...

Grunden til at man ikke kan tegne, (og se det), er fordi; (eksempel med (3,f(3)) ) man kan tegne prikker helt hen til x=2,999... og videre derudad, og 3,0000...1 med uendelig mange nuller... Derfor kan man ikke se det eller tegne det..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. september 2013 af SuneChr

# 4
Et eksempel på en funktion, som overalt er defineret, men ikke er kontinuert
for heltallige x samt 0 , er funktionen
x  |→  [ x ]       hvor den kantede parentes betyder "den hele del af x" ,
hvilket betyder, at       x - 1 < [ x ] ≤ x 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Guldkorn: Det er også relevant at funktion ikke har noget grænseværdi i punket 1 og 3. Dvs.

x →1-  lim f(x) = 1 men for x →1+ lim(fx) = 3 og da grænseværdi skal være den samme fra højre og venstre kan man sige at funktion ikke er differentiabel i de punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er ikke relevant for diskussionen om kontinuitet. Grænseværdierne kan sagtens eksistere uden at funktionen er kontinuert.

Funktionen

f(x) = x , for x ≠ 1 ,
f(x) = 2 , for x = 1

er ikke kontinuert for x = 1, men grænseværdien eksisterer for x --> 1 fra højre og venstre. Funktionen er ikke differentiabel for x = 1, da den ikke er kontinuert for x = 1.


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

#9

Det er ikke relevant for kontinuitet men vigtigt for funktionsanalyse. Jeg forstår ikke hvorfor min uni lærer siger så explicit at, hvis der skal eksistere grænseværdi som skal være den samme fra begge sider for at funktionen skal være differentiabel i det givne punkt.

Enten har læreren ikke formuleret sig godt eller også har jeg misforstået noget. Muligvis begge dele hehe


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er da også korrekt, at grænseværdien skal eksistere fra højre og venstre side for at funktionen kan være differentiabel i punktet. Desuden skal funktionen også være kontinuert i punktet.

Men i denne tråd drejede diskussionen sig om kontinuitet.


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Jeg blandet tingene sammen, det giver perfekt menning nu.


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

blander'


Svar #14
27. september 2013 af mimok (Slettet)

Mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: Kontinuitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.