Matematik

Vektor, længde og udregning af vinkel

31. oktober 2005 af Trajkovski (Slettet)
Hej

Jeg har fået stillet en opgave der lyder således:
Om to vektorer a og b gælder at:
|a| = 2, |b| = 3 og v mellem a og b = 60 grader.

Beregn skalarproduktet. Det får jeg til 3.

Beregn længden af vektoren 2a + b samt vinklen mellem denne vektor og vektoren a.

Jeg får |2a + b| til 7 ved |2a + b| = sqrt(2a + b) = sqrt(4|a|^2 +|b|^2 + 4|a||b|) = sqrt(4*2^2+3^2+4*2*3) = sqrt(49) = 7
men jeg kan ikke finde ud at udregne vinklen mellem a og 2a + b.

Hvordan kan man gøre det udelukkende ud fra to længder?

Hvad overser jeg?

Håber I kan hjælpe!

Med venlig hilsen

Nicolai

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Søg i fora - jeg har vist svaret på en tråd før med vinkel mellem vektorer (eller også var det vinkel med vandret)

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

cosv = a*b/(|a|*|b|)

Svar #3
31. oktober 2005 af Trajkovski (Slettet)

Hej

Tak for de hurtige svar!

Ja jeg har også kigget på den formel Sveegaard, men jeg har da ikke noget skalarprodukt?

Brugbart svar (0)

Svar #4
31. oktober 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Det har du ret i :S

Svar #5
31. oktober 2005 af Trajkovski (Slettet)

Nå... Øv...

Troede lige jeg havde overset noget og det så var indlysende nemt :)

Nogle andre gode idéer?

Brugbart svar (0)

Svar #6
31. oktober 2005 af | Sveegaard | (Slettet)

Måske kan du bruge reglen, at

|a|^2 = a^2 ?

Brugbart svar (0)

Svar #7
31. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

Beregningen af |2a + b| forløber ikke just korrekt i det første indlæg. Udnyttes definitionen af længden af en vektor,

|a|^2 = a*a

samt velkendte egenskaber ved skalarproduktet,

(1) a*b = b*a
(2) a*(tb) = (ta)*b = t(a*b), for alle t.
(3) a*(b + c) = a*b + a*c

får vi

|2a + b|^2 =
(2a + b)*(2a + b) =
4|a|^2 + |b|^2 + 4(a*b) =
4(2^2) + 3^2 + 4(3) =
37

Heraf ses, at |2a + b| = sqrt(37).

Til fastlæggelse af vinklen (lad os sige u) mellem vektorerne a og 2a + b haves

a*(2a + b) = 2|a|^2 + a*b

ifølge (2) og (3). Dernæst er det en smal sag at bestemme u ved at benytte relationen

cos(u) = a*(2a + b)/(|a||2a + b|)

//Epsilon

Svar #8
01. november 2005 af Trajkovski (Slettet)

Hej Epsilon

Tak for svaret!

Nu kan det meget vel være fordi, jeg er træt, men jeg forstår ikke helt, hvordan du udleder "a*(2a + b) = 2|a|^2 + a*b" og "cos(u) = a*(2a + b)/(|a||2a + b|)".

Kunne du muligvis lave en udregning for vinklen, da jeg heller ikke rigtig kan finde ud af at sætte ind i ligningen (a =?, 2a +b =? hvis de ikke er længderne).

Og ja... Du har vist ret i at vektoren gange en anden vektor er prikproduktet :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
01. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#8:
Vi bruger (2) og (3) i #7 og får dermed, at

a*(2a + b) =
(2a)*a + a*b =
2(a*a) + a*b =
2|a|^2 + a*b

Tydeligere bliver det ikke; |a| og a*b kender du fra tidligere i opgaven.

Vinklen v mellem to vektorer, a og b er som bekendt helt generelt bestemt ved relationen

cos(v) = a*b/(|a||b|) (*)

Vinklen u mellem vektorerne a og 2a + b er således

cos(u) = a*(2a + b)/(|a||2a + b|)

Måske er det nemmere at huske i ord:

"cosinus til vinklen mellem to vektorer er skalarproduktet af vektorerne delt med produktet af vektorernes længder."

//Epsilon

Svar #10
01. november 2005 af Trajkovski (Slettet)

Ok

Nu tror jeg jeg er med! :)

Mange tak for hjælpen - så bliver der også lidt at regne på i morgen...

Skriv et svar til: Vektor, længde og udregning af vinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.