Matematik

bestem samtlige rødder i p

05. oktober 2013 af fcdelpiero (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej har brug for hjælp til følgende opgave:

Givet polynomiet p(z) = z^3 +(4 -3)z^2-(3*4 +6 +1)z+3(6 +1). Bestem
samtlige rødder i p?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Start med at reducere koefficienterne

p(z) = z3 + z2 -19z +21

Forsøg med at gætte en rational rod.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Når man har gættet en rational rod ud fra polynomiets koefficienter, kan man foretage polynomiers division og dermed reducere problemet til at finde rødder i et 2.-gradspolynomium.


Svar #3
05. oktober 2013 af fcdelpiero (Slettet)

mange tak

jeg starter med at reducere koefficienterne og dermed får jeg p(z)=z^3-z^2+19z+21

men uanset hvad jeg gætter roden til får jeg ikke p(z)=0


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Jeg har jo reduceret polynomiet for dig i #1. Nu får du et andet polynomium ud af det.

Hvis z = P/Q (hvor P og Q er heltallige) er en rational rod i et polynomium med heltallige koefficienter, vil P gå op i konstantleddet, og Q vil gå op i koefficienten til leddet af højeste grad. 

For polynomiet her følger det, at mulige rationale rødder må være heltallige, og de skal søges blandt faktorerne i konstantleddet.


Svar #5
05. oktober 2013 af fcdelpiero (Slettet)

undskyld men forstod ikke dit sidste svar.

jeg gætter roden til fx 1

p(1)=  z3 + z2 -19z +21=40

er dt ikke meningen at det skal give 0?


Svar #6
05. oktober 2013 af fcdelpiero (Slettet)

og efter jeg har fortaget polynomiers division får jeg rest på 2 ved ikke om det er rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jo, og da f(1) = 40 ≠ 0 , er z = 1 ikke en rod i polynomiet p(z). De mulige rationale rødder i p(z) er heltallige og skal søges blandt de heltallige faktorer i konstantleddet 21, dvs man kan prøve med ±1, ±3, ±7, og ±21 . Der er ikke lovet nogen garanti for, at der er rationale rødder; men hvis der er en eller flere rationale rødder, så vil de opfylde de betingelser, der er beskrevet ovenfor.


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der vil ikke være nogen rest, når man dividerer med et polynomium af formen (z-a) , hvor a er en rod i polynomiet.


Skriv et svar til: bestem samtlige rødder i p

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.