Fysik

Varmeenergi

06. oktober 2013 af clarakl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Nogle der kan hjælpe med denne opgave?

--------------

40ºC is ved -20ºC skal opvarmes til 10ºC.

- Hvor meget vand skal der tilføres?

mit forslag er:

1. E=(0,040 kg)*(2100kJ/kg*K)*20ºC=

    E=1680 kJ

2. E=m*Ls

    E=(0,040 kg)*(334kJ/kg)=

    E=13,36 kJ

3. E=(0,040kg)*(4180kJ/kg*K)*10ºC

    E=1672 kJ

1680+13,36+1672=3365,36 kJ

Jeg føler ikke det er helt rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Jeg tror, at i 1. og 3. skal værdierne være 2,100 og 4,180 kJ/kg*K.


Svar #2
06. oktober 2013 af clarakl (Slettet)

Nåå ok! - Så jeg har skrevet forkert? Det bør vel være: 2100J/kg*K, og 4180 J/kg*K?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Ja, men smeltevarmen for vand/is skal være 334 kJ/kg. Alle tre dele skal have samme enhed for at du kan lægge dem sammen.


Svar #4
06. oktober 2013 af clarakl (Slettet)

Ja, det forstår jeg godt. Så det kommer til at se sådan ud:

1. E=(0,040 kg)*(2100J/kg*K)*20ºC=

    E=1680 J

2. E=m*Ls

    E=(0,040 kg)*(334kJ/kg)=

    E=13,36 kJ

3. E=(0,040kg)*(4180J/kg*K)*10ºC

    E=1672 J

1680 J+13,36 kJ+1672 J=

1680+(13,36*1000)+1672=16712 J / 16,712 kJ

Sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Jeg tror, at det er rigtigt nu.


Svar #6
06. oktober 2013 af clarakl (Slettet)

Tak for hjælpen.

Hvordan løser jeg så denne opgave:

Energien kommer fra 20ºC varmt vand. Hvor meget vand er der?

Jeg tror jeg skal beregne massen, men jeg ved ikke hvilken formel jeg skal bruge?


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Den energi, du lige har beregnet, skal komme fra afkølingen af en mængde vand fra 20ºC til 10ºC

E = m*c*ΔT

E er den energi, som du beregnede før. m er den størrelse, du skal isolere og finde. c den specifikke varmekapacitet for vand. ΔT = 20ºC - 10ºC (eller 10ºC - 20ºC, hvis du vil regne E negativ)


Svar #8
06. oktober 2013 af clarakl (Slettet)

Forstår ikke det her:

Den energi, du lige har beregnet, skal komme fra afkølingen af en mængde vand fra 20ºC til 10ºC

Men så kommer det vel til at se sådan ud:

m=14476J/(4180J/kg*K)*10ºC

m=0,3463 ≈ 0,35 kg


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Fandt du ikke energien til 16712 J?

Du har en 40 g isklump med temperaturen -20ºC. Denne smider du ned i en skål og hælder en helt bestemt mængde vand med temperaturen 20ºC oveni. Mængden af vandet skal bestemmes på forhånd, så blandingens sluttemperatur lige præcis ender på 10ºC. Du regner med, at der ikke er noget energitab til omgivelserne, så den energi isklumpen modtager skal være lig med den energi, som det varme vand afgiver.


Svar #10
06. oktober 2013 af clarakl (Slettet)

Ups, jo. Kom til at bruge tallet fra en anden opgave.

m≈0,40 kg.

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Varmeenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.