Fysik

Eksamensspørgsmål

06. oktober 2013 af came (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!

Jeg sidder og løser gamle ekamenssæt og følgende løsningsmetode, forvirrer mig 'algebraisk';

1) En lille klods anbringes i højden h på en gnidningsfri rampe, som danner en vinkel på 30 grader med vandret. Når klodsen slippes, glider den ned af rampen og falder dernæst til gulvet. Kanten af rampen er højden H over gulvet, og klodsen rammer gulvet den vandrette afstand d fra kanten. Tyngdeacellerationen er g. Størrelserne h,d og g er kendte, mens H er ukendt. Besvar opgaven ved de kendte størrelser h,d og g.

a) Bestem klodsens fart i det øjeblik, den forlader rampen - den er simpelt løst ved energibevarelse.

b) Bestem tiden T, fra klodsen forlader rampen til nedslaget - den er også løst og forståelig.

c) Bestem højden H: Frit fald med v0,y=-v0*sin(30)=(1/2)*v0. Dette er jeg med på. Herfra forstår jeg ikke løsningen:

vy=(1/2)*v0-g*t og dermed y=-(1/2)*v0*t-(1/2)*g*t2+H

Klodsen når gulvet, y=0 til tiden T. Ved indsættelse af dette i udtrykket fpr y fås: 0=-(sqrt(2*g*h)/2)*(2d/sqrt(6*g*h))-(g/2)*(4*d2/6gh)+H

Herfra isoleres H og man får: H=(d/sqrt(3))+(d2/3h)

Jeg tror jeg går tabt i hovedregningen et sted.. Jeg forstår heller ikke 'vy=(1/2)*v0-g*t og dermed y=-(1/2)*v0*t-(1/2)*g*t2+H ' - er der nogle har en god forklaring på løsningen?

På forhånd tak for hjælpen. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2013 af peter lind

Bevægelsen i den lodrette retning foregår med den konstante acceleration g. En bevægelse med konstant accelleration a foregår efter formlerne

s= ½a*t2-v0t-s0

v= at+v0t

Du skal så bare erstatte de pågældende parametre med hvad der gælder for lige den opgave. Bemærk i opgaven er bevægelsen modsat aksens orientering hvorfor hastighed og accelleration er negative


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. august 2015 af chokolokolo (Slettet)

Hvordan er A og b løst?

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. august 2015 af peter lind

a)

Ved start er den potentielle energi mgh og den kinetiske energi 0. For enden af rampen er den potentielle energi 0 og den kinetiske energi ½m*v2. Energibevarelse giver så m*g*h = ½m*v2.

b)

Når klodsen forlader rampen er dens hastighed i vandret retning v0cos(30º) , hvor v0 er svaret fra spørgsmål a.  I vandret retning er det en jævn bevægelse så den følger formlen s=v0cos(30º)*t. Ved at indsætte den bevægede afstand d får du tiden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. august 2015 af chokolokolo (Slettet)

Så s=d?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. august 2015 af peter lind

ja


Skriv et svar til: Eksamensspørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.