Matematik

Plan i rummet.

08. oktober 2013 af NLFrauenfelder (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et koordinatsystem i rummet er givet en plan α, der indeholder punkterne A(6,0,0) , B(0,2,0) og C(0,0,3). 

a) Bestem en ligning for planen α. 

b) Bestem arealet af trekant ABC. 

c) Undersøg, om α er tangentplan med kuglen med centrum i D(0,10,5) og radius 11. 

Jeg har sådan set lavet den første, men er dog meget usikker på hvorvidt det er rigtigt, og vil næsten ikke gå videre med de to næste når nu jeg er så usikker på det. :) Det ville være så skønt hvis nogen kunne oplyse mig med en god forklaring på det. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

a)

     en normalvektor til planen α: n = AB × AC

     en ligning for α: nAP = 0 hvor P(x,y.z) er et vilkårligt punkt i planen

b)

     arealet af ΔABC: A = (1/2)·|AB × AC|

c)

     er afstanden fra kuglens centrum til α lig kuglens radius, vil planen tangere kuglen.
     altså hvis dist(D,α) = 11, er α en tangentplan til kuglen med centrum i D(0,10,5) og radius 11


Svar #2
08. oktober 2013 af NLFrauenfelder (Slettet)

Prøver lige at illustrere hvad jeg har gjort indtil videre:

a) Bestem en ligning for planen α.

For at bestemme ligningen for planen α, skal man gøre brug af normalvektoren n til planen, og et punkt Pi planen. Da P(x,y,z) er et vilkårligt (løbende) punkt i planen, er planen ligning givet ved: 

P0P ⊥ vektor n ⇔ P0P · vektor n = 0 ⇔ (x-xo , y-yo , z-zo) · (a,b,c) = 0 

Planen udspændes da af to vektorer AB og AC. En normalvektor til planen α, må derfor være: 

vektor n = AB · AC 

Vi får, at: 

vektor n = vektor AB = (0-6 , 2-0 , 0-0) = (-6,2,0) = vektor AB

vektor n = vektor AC = (0-6 , 0-0 , 3-0) = (-6,0,3) = vektor AC 

vektor n = (-6·-6 , 2·0 , 0·3) = (36,0,0) Virker forkert her ? 

Ect. 


Svar #3
08. oktober 2013 af NLFrauenfelder (Slettet)

Tak for hurtigt svar, kan du se hvad jeg gør forkert her ? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

#3

a)

Først findes to ikke-parallelle eller vindskæve retningsvektorer for planen

     AB = [0 - 6, 2 - 0, 0 - 0] = [- 6, 2, 0]

     AC = [0 - 6, 0 - 0, 3 - 0] = [-6, 0, 3]

Dernæst findes en normalvektor for planen

      n = AB × AC = [2·3 - 0·0, 0·(-6) - 3·(-6), (-6)·0 - (-6)·2] = [6, 18, 12]

.. og planens ligning

             nAP = 0

             [6, 18, 12] • [x + 6, y - 2, z - 3] = 0

             6x + 36 + 18y - 36 + 12z - 36 = 0

             6x + 18y + 12z - 36 = 0


Svar #5
08. oktober 2013 af NLFrauenfelder (Slettet)

Okeeey, tusinde tak. :) 

Kan se det nu. ;)


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Punktet A har koordinatsættet A(6,0,0) . En ligning for planen α er derfor

n • AP = 0 , dvs

6·[1 , 3 , 2] • [x-6 , y-0 , z-0] = 0 , eller

x-6 + 3y + 2z = 0, dvs

x + 3y + 2z - 6 = 0

Du får stadig den korrekte ligning for planen, fordi du har benyttet ligningen

n • (AP - AB - AC) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

#6

godt du så det :)


Skriv et svar til: Plan i rummet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.