Matematik

Fremskrivningsfaktoreren

09. oktober 2013 af HFNU (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har lært lidt om fremskrivningsfaktoreren, men har fået dette spørgsmål omkring hvordan fremskrivingsfaktoreren bruges til at lægge et bestemt antal procent til et tal??

Der står i bogen hvis en procentændring er 3,5, kan vi udregne fremskrivningsfaktoreren til:F=1+ 3,5:100= 1+0,035=1,035. 

Hvis en procentændring er positiv , er der tale om en stigning-fremskrivningsfaktoreren bliver større end 1.

Hvordan kan jeg forklarer det med mine egne ord? jeg har lidt svært ved at forstå hvad er procentændring?hvordan kan jeg forklarer det...

Jeg vil blive meget meget glad for alt hjælp. Tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om en eksponentiel funktion

f(x) = b · ax .

Fremskrivningsfaktoren er den faktor, hvormed f(x) skal ganges for at give resultatet, når x forøges med 1, dvs f(x+1) . Man ser, at

f(x+1) = b · ax+1 = b · ax · a = a · f(x) .

Fremskrivningsfaktoren er altså konstanten a. Den procentuelle ændring i f(x) når x ændres med 1 er så

( (f(x+1) - f(x)) / f(x) ) · 100% = (a-1)·100%


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2013 af SuneChr

Forklar fremskrivningsfaktoren, 1,035  v.h.a. renteformlen for sammensat rente.
Hvis vi sætter 1 kr ind i banken til en forrentning på 3,5% p.a. (pr. år),
har vi efter et år stående
1 + 3,5% af 1  =  1 + 0,035·1  =  1,035
Efter endnu et år står der
1,035 + 3,5% af 1,035  =  1,035 + 0,035·1,035  =  1,035·(1 + 0,035)  =  1,035·1,035  =  1,0352
Sådan kan vi generalisere, så vi efter n år har stående
1,035n
forudsat pengene står urørt i de n år.  


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2013 af mathon

#0

                                             procent    decimalbrøk
               selve størrelsen er 100%  =    1,000
               tillægget er             3,5%   =    0,035    
               sum                    103,5%   =    1,035                    som du formentlig lærte i folkeskolen  :-)


Skriv et svar til: Fremskrivningsfaktoreren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.