Fysik

Gitterformlen??!! HJÆLP

09. oktober 2013 af ejejejej (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har brug for hjælp til at besvare følgende, da jeg er helt blank:

En rød He-Ne-laser med bølgelængden 632,8 nm = 0,0006328 mm sendes mod gitteret med de 300 lyssprækker per mm.  Hvor stor kan diffraktionsordnens tallet n i gitterformlen højst  blive når sin(θ) er større end eller lig 1, og hvor mange pletter kan højst ses på væggen? Bliver antallet større eller mindre hvis laseren udskiftes med en grøn med bølgelængden 532 nm?

Tak på forhånd:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2013 af mathon

"sin(θ) større end eller lig 1"   -->   sin(θ) mindre end eller lig med 1


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2013 af mathon

     d = (1/300) mm = 3333,33 nm

     nmax ≤ d / λ = (3333,33 nm) / (632,8 nm) = 5,3   dvs nmax = 5


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2013 af mathon

tilsvarende beregning for bølgelængden 532 nm:

nmax ≤ d / λ = (3333,33 nm) / (532 nm) = 6,3   dvs nmax = 6


Svar #4
09. oktober 2013 af ejejejej (Slettet)

Men der stod større end eller lig i opgaven..#1
 

"sin(θ) større end eller lig 1"   -->   sin(θ) mindre end eller lig med 1


Svar #5
09. oktober 2013 af ejejejej (Slettet)

Hvordan bestemte du d?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man kender antallet af streger pr mm, dvs. den lineære frekvens. Afstanden d mellem stregerne er da det reciprokke af frekvensen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

sin(θ) kan ikke blive større end 1. Af gitterligningen

sin(θn) = n·λ / d

ser man, at der for mulige gitterordener må gælde

n·λ / d ≤ 1 ,

og de størst mulige værdi for n er da

nmax = d / λ

rundet ned til nærmeste heltal.


Svar #8
09. oktober 2013 af ejejejej (Slettet)

#6
Men er enheden for diffraktionsordnen n så mm eller mm^-1. Altså 300 mm eller 300 mm^-1. Der står jo pr. så tænker det er opløftet i -1? Er det rigtigt?

#5

Man kender antallet af streger pr mm, dvs. den lineære frekvens. Afstanden d mellem stregerne er da det reciprokke af frekvensen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Diffraktionsordenen n er et helt, dimensionsløst tal, der ikke har noget med antallet af streger pr mm at gøre.

Antallet af streger pr længdeenhed er    300/mm = 1/d .


Svar #10
09. oktober 2013 af ejejejej (Slettet)

#9

Sorry, tænkte på gitterkonstanten - hvad er dens enhed i mit tilfælde. Er den mm^-1??


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ved gitterkonstanten forstås normalt afstanden d, der måles ved en længdeenhed.


Skriv et svar til: Gitterformlen??!! HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.