Matematik

Lingningssystemer - Hjælp..

10. oktober 2013 af Rezwan9 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nu har jeg fået hjælp til den første opgave, og jeg forstår den også meget godt. Men da man ikke kan gøre det samme, som jeg gjorde i sidste opgave, har jeg brug for hjælp.

Jeg skal løse de her ligningssystemer:

2x – 3y = 3       og       3x + y = 10

x + 6y = - 14       og        -2x + 2y = -14
x – y = 4       og       x + y = 1

Og ja, jeg har set på siden om "2 ligninger med 2 ubekendte", og fandt ingen hjælp, som jeg forstod.

Mellemregninger styk for styk ville være ekstra super!

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man kan benytte metoden "lige store koefficienters metode". Man ganger hver af ligningerne i systemet med en passende konstant, så man opnår, at koefficienten til en af de variable i den ene ligning bliver lig med koefficienten til den samme variable i den anden ligning, med modsat fortegn. Lægger man ligningerne sammen, opnår man, at denne variabel forsvinder af den kombinerede ligning, og man kan nu løse ligningen for en resterende variabel.

Eksempel:

I:  2x -3y = 3
II: 3x + y = 10 ... Gang Ligning II med 3:

I:     2x - 3y = 3
3*II: 9x +3y = 30
-------------------------    Læg nu ligningerne sammen
      11x      = 33    og løs for x
         x = 3

Indsæt i den oprindelige Ligning II:

   3·3 +y = 10

          y = 1 .

Prøv nu selv de andre ligninger.

I denne tråd i går https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1392730 fik du hjælp til samme slags opgave. Du skriver, at du ikke forstår den hjælp, du får. Du bør i det mindste være i stand til at forklare, hvad det er, du ikke forstår i al den hjælp du får.


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. oktober 2013 af Sapfort (Slettet)

Man kan løse ligningerne ved at isolerer y i den ene ligning og bruge udtrykket i den anden.

Jeg løser    2x – 3y = 3       og       3x + y = 10

Isolerer y i denne: 3x + y = 10

3x + y = 10

y = 10 - 3x

Indsætter udtrykket for y i denne: 2x – 3y = 3

2x – 3y = 3

2x – 3(10 - 3x) = 3

Ganger parentesen ud.

2x – 30 + 9x = 3

Løser ligningen.

2x + 9x = 3 + 30

11x = 33

x = 33 / 11 = 3

Nu sætter jeg x ind i den anden ligning.

3x + y = 10

3 • 3 + y = 10

9 + y = 10

y = 10 - 9

y = 1


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. oktober 2013 af Krabasken (Slettet)

#2 mener:

Man kan OGSÅ . . .

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. oktober 2013 af Sapfort (Slettet)

#3 Skarpsindig som altid.


Skriv et svar til: Lingningssystemer - Hjælp..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.