Fysik

Relativitetsteori

13. oktober 2013 af came (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Halløj.

Jeg har følgende opgave;

'En bold slippes fra toppen af en høj bygning. Tre sekunder senere slippes endnu en bold fra samme punkt. Vis, idet der ses bort fra luftmodstand, at den relative hastighed af de to bolde forbliver konstant. Hvad er boldens relative hastighed?'

Så jeg gik i gang med at tegne to inertialsystemer: S, hvor vi har en bold, der bevæger sig med farten u1 og en anden bold, bevæger sig med farten u2. Så tegnede jeg det andet inertialsystem S', der bevæger sig med farten v, og den anden bold, der bevæger sig med hastigheden u'2.

Så er jeg ikke rigtigt kommet længere. Jeg tror, det der forvirrer mig er at vi har at gøre med 2 bevægende objekter ad gangen og jeg skal finde den såkaldte 'relative hastighed' frem for én af boldenes hastighed..

Er der nogle, der har nogle gode idéer eller hints?

På forhånd tak for hjælpen. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Til tiden t = 3 sek har bold 1 hastigheden v = g*t og bold 2 hastigheden 0. Så det er vel bare Δv = 9,82 m/s2 * 3 s


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. oktober 2013 af peter lind

Der gælder v= g*t +v0 Starter uret til det tidspunt den første bold slippes gælder der for denne v1=g*t og for den anden bold v2= g(t-3sek)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man starter uret (t=0) når den første bold slippes. Dens hastighed som funktion af tiden t er da

v1(t) = -g·t , t ≥ 0 .

Til tiden t = t0 slippes den anden bold. Dens hastighed som funktion af tiden t er da

v2(t) = -g·(t - t0) , t ≥ t0

For tidspunkter t ≥ t0 gælder der da

v1(t) - v2(t) = -g·t - (-g·(t - t0)) = -g·t0 ,

som er en konstant.


Skriv et svar til: Relativitetsteori

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.