Fysik

Brydningsvinklen

15. oktober 2013 af lene0054 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har et par opgave i min fysik aflevering jeg har lidt svært ved at gennemskue:

Når man leder efter olie- og gasfelter under havbunden, kan man fx sende lydbølger fra en lydkanon ned mod havbunden og analysere de reflekterede lydbøger. Lydbølgerne fra lydkanonen bliver både brudt i og reflekteret fra grænsefladerne undergrundens forskellige lag, og de reflekterede lydbølger afhænger både af grænselagenes placering og af lagenes beskaffenhed. Figuren viser en lydbølge, der både bliver reflekteret og brudt i en grænseflade mellem et sandstenslag og et kalkstenlag. Lydens hastighed i sandsten er vsandsten = 3,5 km/s, og i kalksten vkalksten=5,0 km/s.

a. Hvor stor bliver udfaldsvinklen af den reflekterede stråle, når i = 35°?

Mit svar: Reflektionsloven: Indfaldsvinklen er lig med udfaldsvinklen

Udfaldsvinklen er altså i dette eksempel 35°

b. Beregn brydningsvinklen b

Det er dette spørgsmål jeg har svært ved.

Jeg har først forsøgt at udregne n: n = c/v =(5,0/3,6)/(3,5/3,6) = 1,43

Og derefter indsat n i min formel for b:

b = sin-1(sin(i)/n) 

Men her får jeg resultatet 35 grader, hvilket ikke kan passe, da det er det samme som indfaldsvinklen...

Håber nogen kan hjælpe mig med at løse dette mysterie.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2013 af peter lind

Kan du ie vedlægge figuren, så vi kan se hvad det drejer sig om ?


Svar #2
15. oktober 2013 af lene0054 (Slettet)

Så er figuren vedlagt

Vedhæftet fil:Dok3.docx

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. oktober 2013 af peter lind

Du må have slået forkert op på din lommeregner.  invsin(sin(i)) = i , invsin(  sin(i)/n ) ≠ i når n ≠ 1


Skriv et svar til: Brydningsvinklen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.