Matematik

Invers trigonometri

17. oktober 2013 af shafaifer (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvordan evalueres sin-1(√3/5) simpelt uden brug af lommeregner?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2013 af mathon

                            y = sin-1(x)

hvoraf
                           sin(y) = x                                som ved differentiation mht x giver

                           cos(y)•(dy/dx) = 1

                           dy/dx = 1/cos(y)

                           dy/dx = 1/√(1-sin2(y))

                           dy/dx = 1/√(1-x2)                    som ved integration på begge sider mht x
giver

                           y = sin-1(x) = ∫1/√(1-x2)dx


Svar #2
17. oktober 2013 af shafaifer (Slettet)

Mange tak, Mathon for #1.

Facitlisten siger, at dette "stykke" giver π/3. Hvordan fås dette resultat uden brug af CAS-værktøj og andre matematikske programmer så som Maple?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2013 af mathon

tegn sinus-kurven

             √(3)/5 = 2√(3)/10 ≈ 0,34    aflæs en mulig x-værdi.

            


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. oktober 2013 af mathon

 …mon ikke du i #0 har en tastefejl?

         sin-1(√(3)/2) = π/3


Svar #5
17. oktober 2013 af shafaifer (Slettet)

Jo, det er en tastefejl. OK.


Skriv et svar til: Invers trigonometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.