Fysik

modstand i generator

17. oktober 2013 af chpe04 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hvis man kender modstanden for hver fase i en stjernekoblet generator, hvordan finder man så den samlede modstand for generatoren, skal man bare lægge dem sammen vektorielt.

eks. samlet reaktans per fase 0.12 ohm, resistans per fase 0.04.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Du kan angive impedansen pr. fase som  0,04 + j0,12 Ω, altså som en kompleks værdi.


Svar #2
17. oktober 2013 af chpe04 (Slettet)

ja så for du impedansen per fase, det er en tre faset generator der er tale om, havd er så den samlede?

er det vektorielt lagt sammen


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Du kan ikke lægge modstande sammen vektorielt, for en modstand har ingen "retning".

Hvorfor vil du lægge dem sammen ?   Hvad er det du skal regne ud ?


Svar #4
17. oktober 2013 af chpe04 (Slettet)

jeg skal regne den elektromotoriske kraft ud, jeg kende klemmespændingen, og har regnet mig frem til net strømmen. for at finde den eletromotoriske skal jeg sige (Ukl+(In*impedans for generator)) vektorielt

Generatoren er 3 faset strjenekoblet med en klemmespænding på 3x445V


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. oktober 2013 af hesch (Slettet)

En generator har en impedans pr. fase.

Hvis det er fasespændingen ( ikke yderspændingen ) der er 445V og fasestrømmen er f.eks. 100A, finder du den elektromotoriske kraft pr. fase = 445V + 100A * ( 0,04 + j0,12 ) = 449 + j12 V.  Den absolutte værdi af EMK'en = √( 4492 + 122 ) = 449,16 V. 

EMK'en er fasedrejet 1,53º i forhold til strømmen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#5:   NB: Det skal siges, at en mærkning på en generator ved 3x445V, angiver yderspændingen ( konvention ).

Fasespændingen er så  445V / √3 = 257V.

Yderspænding = spændingen mellem to faser.

Fasespænding = spænding mellem en fase og 0-leder.


Svar #7
17. oktober 2013 af chpe04 (Slettet)

opg lyder

en synkrongenerator har mærkedata:

ydeevne 400kVA

klmmespænding 3x445V 60 hz

samlet reaktans per fase 0.12Ω

resistans per fase 0.04Ω

generatoren er stjerneforbundet og symetriskbelastet af et et net, som optager 332 kW og 186 kvar. Generatorensklemspænding og frekvens er lig mærkeværdierne.

beregn den elektromotoriske kraft pr. fasevikling

α for Zg=cos-1(0,04/0,12)=70.5 grader

α for belastning = tan-1(186000/320000)=29.26 grader

IN=P/(U*cos(phi)*√3)=332000/(445*cos(29.26)*√3)=493,74A

Eng=((445 ∠ 0)+(493.74∠ −29.26)*(0.12 ∠ 70.5))=(491.11 ∠ 4.56)

Efg=491.11/√3=283.54V

min facitliste siger 306V hvor går det galt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Nå, ok, så eskalerede det lidt !   Det skal jeg lige have regnet på.  

Men foreløbigt:

α for Zg = arctan( 0,12 / 0,04 ) = 71,6º


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Effekt = 332 + j186 kVA

Uyder = 445 V

Iyder = ( 332000 + j186000 )konjugeret VA / 445V = 746,07 - j417,98 A

Ifase = Iyder / √3 =   430,74 - j241,32 A

ΔUgen,fase = Ifase * ( 0,04 + j0,12 ) = 46,19 + j42,04 V

Ugen,fase = 445 / √3 + ΔUgen,fase = 303,11 + j42,04 V = 306,01/ 7,90º V


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#7:  Det går rigtigt galt i linien:

Eng = . . . . . .

Du adderer her en yderspænding og en fasespænding ( Ifase * Zfase ), hvorefter du i næste linie dividerer summen med √3.

Se sidste linie i  #9 min "version".


Svar #11
17. oktober 2013 af chpe04 (Slettet)

tak


Skriv et svar til: modstand i generator

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.