Matematik

Løsning af ligningssystemer med ukendte koefficienter

18. oktober 2013 af niller10 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Hjælp til løsning af et par matrice opgaver, vil være super fedt hvis der er nogen der har tid og der vil blive sat virkelig stor pris på.

Har prøvet på at knække denne opgave i en rum tid nu, også var det jeg kom til at tænke på at der måske var nogen her inde der kunne hjælpe.

Opgaven har jeg vedhæftet, kan ikke finde ud af at skrive ligninger her inde

Vedhæftet fil: Brug for hjælp.docx

Brugbart svar (2)

Svar #1
18. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der er ikke tale om, at koefficienterne er ukendte. Der er tale om at undersøge løsningerne til et ligningssystem, når man varierer en parameter i koefficientmatricen.

a) Det er vel klart, at x1 = x2 = x3 = 0 er en løsning, og da ligningssystemets determinant ikke er lig med 0, er der kun denne ene løsning.

b) Beregn determinanten for ligningssystemets matrix som funktion af parameteren a. Undersøg, for hvilke værdier af a bliver determinanten lig med 0. Løs ligningssystemet særskilt for den eller disse værdier af a.


Brugbart svar (2)

Svar #2
18. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

c) De værdier af a, for hvilke A har en invers, er de værdier af a, for hvilke matricens determinant er forskellig fra 0.


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. oktober 2013 af tyuio (Slettet)

c) solve(-a^3+3*a+2 = 0, a) a=2 eller a=-1 
dvs. svaret er, at værdien af a er alle reelle tal undtagen a=2 eller a=-1 eftersom determinaten bliver 0 med disse a værdier?


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja.


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. oktober 2013 af tyuio (Slettet)

Jeg får disse to parametre i b). 

     <x1,x2,x3>=t*<-1,-1,1>
     <x1,x2,x3>=t*<-1+1,1,1>

Kan det passe?


Brugbart svar (2)

Svar #6
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man skal betragte de to tilfælde a = 2 og a = -1 særskilt. Når a er forskellig fra begge disse værdier er der kun een løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. oktober 2013 af tyuio (Slettet)

Jeg er ikke helt med :/


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. oktober 2013 af tyuio (Slettet)

b) Beregn determinanten for ligningssystemets matrix som funktion af parameteren a:

-a^3+3*a+2

 Undersøg, for hvilke værdier af a bliver determinanten lig med 0.

solve(-a^3+3*a+2 = 0, a) a=2 eller a=-1 

Løs ligningssystemet særskilt for den eller disse værdier af a.

a=2 indsættes i Matrix A. Derefter LinearSolve(A) på maple
a=-1 indsættes i Matrix A. Derefter LinearSolve(A) på maple


Brugbart svar (1)

Svar #9
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man kan da løse ligningerne i hånden. Opskriv ligningssystemerne i de to tilfælde.


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. oktober 2013 af tyuio (Slettet)

a=2 
x^1-2x^2-x^3=0

3x^2+3x^3=0


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. oktober 2013 af tyuio (Slettet)

Det giver stadig det samme svar som maple?


Brugbart svar (2)

Svar #12
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Der er ikke tale om eksponenter, men om indices.

For a = 2 har man ligningssystemet

(i)      x1 - 2x2 -   x3 = 0
(ii)     x1 + x2 + 2x3 = 0
(iii)  2x1  - x2 +   x3 = 0

Man ser, at (iii) = (i) + (ii), så man kan benytte for eksempel x1 som parameter og så løse for x2 og x3 udtrykt ved x1 . Man har så

x3 = -x1 og x2 = x1 .


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. oktober 2013 af tyuio (Slettet)

Det er svaret?

Forresten, tusind tak for hjælpen! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det er svaret for a = 2. For a = -1 har man ligningssystemet

(i)      x1 + x2 -  x3 = 0
(ii)     x1 + x2 -  x3 = 0
(iii)   -x1  - x2 + x3 = 0

Man ser, at de tre ligninger koges ned til den ene ligning

(i)      x1 + x2 -  x3 = 0

hvor man kan udtrykke for eksempel x1 ved parametrene x2 og x3 .

For a = 2 er løsningsrummet 1-dimensionalt. For a = -1 er løsningsrummet 2-dimensionalt.


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. oktober 2013 af tyuio (Slettet)

#14

Så svaret for a=-1 er

x_3=2x_1 og x_2=x_1
      


Brugbart svar (1)

Svar #16
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Nej. Svaret er, for a = -1, for eksempel

x1 = -x2 + x3 .


Brugbart svar (0)

Svar #17
23. oktober 2013 af tyuio (Slettet)

Tusind tak!! :-)
 Lige et sidste spørgsmål: Hvilken sammenhæng har en matrices determinant og løsning? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
23. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Hvis det(A) ≠ 0 er der netop een løsning. Hvis det(A) = 0, kan der være ingen eller uendeligt mange løsninger.


Svar #19
23. oktober 2013 af niller10 (Slettet)

I skal alle have mange tak for hjælpen. Det har været en god hjælp og forståelse:)


Skriv et svar til: Løsning af ligningssystemer med ukendte koefficienter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.