Matematik

Vektorer - matA

21. oktober 2013 af camillahj95 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! 

Håber der er en venlig sjæl der vil hjælpe mig med denne opgave, da jeg ikke lige mindes vi har lært dette - præcist - og derfor sidder lidt fast i min hjemmeopgave :-) 

Den lyder således: 

Lad A (4,5), B(2,-1) og C(-4,3). Bestem

(Har lavet første opgave)

2. fodpunktet af højden fra A på BC.

3. Lægden af højden fra A. 

Håber der er en hurtig, der lige kan hjælpe mig :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

2. Bestem projektionen BABC af vektor BA på vektor BC. Kaldes højdens fodpunkt for H, har man da, at

OH = OB + BH = OB + BABC ,

hvor O er koordinatsystemets begyndelsespunkt.

3. Beregn længden af vektor HA .


Svar #2
21. oktober 2013 af camillahj95 (Slettet)

Mange tak for det hurtige svar!! 

Vil lige prøve at se om jeg kan få det til at lykkes! 


Svar #3
21. oktober 2013 af camillahj95 (Slettet)

I opgave 1 skal man finde projektionen af vektor AB på vektor BC. Er dét det sammen som hvor du har skrevet Projektionen BABC af vektor BA på vektor BC? 

Har nemlig fået opgave 1 til 

ab= (12)/(2*√13) = 1,6641 

?? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Der gælder så

BABC = -ABBC .

Det resultat, du angiver, er ikke en vektor, men et tal. Projektionen af en vektor på en anden vektor er igen en vektor.


Svar #5
21. oktober 2013 af camillahj95 (Slettet)

Ja okay :-) 

og ahh.. Ja, kan jeg godt se i mine noter... Hm.. Må lige prøve igen..


Svar #6
21. oktober 2013 af camillahj95 (Slettet)

Okay - fandt ud af at jeg havde glemt at gange med vektor b.

Så nu har jeg det til (-9,98461,6,6564)

Også skriver du at BABC=-ABBC - hvilket skal jeg så sætte i minus? :)

Bliver det "bare" (9,98461,-6,6564)??


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, man ganger en vektor med skalaren -1 ved at skifte fortegn på alle vektorens koordinater.


Svar #8
21. oktober 2013 af camillahj95 (Slettet)

Super!

OB er vel bare lig med vektor b's koordinater? Eller husker jeg forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jeg ved ikke, hvad du mener med vektor b's koordinater. Det ser ikke ud til at være defineret i opgaven.

Vektoren OB, hvor O er koordinatsystemets begyndelsespunkt, er stedvektoren til punktet B, og stedvektoren til et punkt har samme koordinatsæt som punktet selv.


Svar #10
21. oktober 2013 af camillahj95 (Slettet)

Tror måske jeg mener det du skriver.. 

Jeg får OH = (15,9846,-10,6564) ?

Ingen anelese om det er rigtigt... 


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, det ser ikke rigtigt ud. Start med at beregne projektionsvektoren BABC .


Svar #12
21. oktober 2013 af camillahj95 (Slettet)

Det ligger bare virkelig lang væk, da det er over 2 uger siden vi sidst havde om det, og det var der vi begyndte at lærer om det.

Så er ret forvirret i alle disse forskellige vektorer begreber og sætninger! 


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Så må du jo gå tilbage og repetere det, du er usikker ved. Det du har beregnet i #6 ser ikke rigtigt ud.

Man har her

BABC = (BABC/|BC|) BC/|BC| = (BABC/|BC|2) BC

Med BA = [2 ; 6] og BC = [-6 ; 4] , har man |BC|2 = 52 og BABC = 12 , så

BABC = (12/52)·BC = (3/13)·[-6 ; 4] = [-18/13 ; 12/13] .


Svar #14
21. oktober 2013 af camillahj95 (Slettet)

Fandt ud af at jeg havde glemt at sætte lægden af BC i anden. 

Så nu får jeg det til (2,76923,1,84615) 

Men hvis du skrev det andet jeg havde lavet er forkert. Så er det her måske også? 


Svar #15
21. oktober 2013 af camillahj95 (Slettet)

Eller er i tvivl med fortegnene... Om det skal være

(-2,76923,1,84615) 


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14, #15

I #13 gav jeg projektionen BABC . Angiv dine resultater på eksakt form i stedet for tilnærmede decimaltal. Jeg ved ikke, hvad det er, du får til det resultat.

Man får så

OH = OB + BABC = [2 ; -1] + [-18/13 ; 12/13] = [8/13 ; -1/13]


Svar #17
21. oktober 2013 af camillahj95 (Slettet)

I eksakt form får jeg det meget langt fra dit.. :-( 

Jeg kan sagten forstå at OB = [2;-1] - den er meget ligetil.. 

Men kan ikke få den der BABC til at passe... 


Brugbart svar (0)

Svar #18
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Så vis dine mellemregninger.


Svar #19
21. oktober 2013 af camillahj95 (Slettet)

vektor BA = [4-2;5-(-1)] = [2;6]

vektor BC = [-4-2;3-(-1)] = [-6;4]

vektor BA prikket med BC = 2*(-6)+6*4 = 12

lægden af vektor BC = √(-6)2+42 = 2*√13

BABC = 12/(2*√13)2 * [-6;4] = [(12/26)*(-6) ; (12/26)*4] = [-72/26 ; 48/26]


Brugbart svar (0)

Svar #20
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Du begår den fejl, at (2*√13)2 ikke er lig med 2·13, men 4·13 = 52 .


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.