Fysik

HASTER! Fys.B-A.Galakser. Rødforsk.

23. oktober 2013 af Scottcph (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer folkens. Jeg sidder her med en opgave og jeg forstår ikke særlig meget af hvad lærebogen skriver. Jeg har således ingen anelse om hvordan jeg løser denne opgave : 

Rødforskydningen for en nær galakse er bestemt til z = 0,03005.

a) Beregn galaksens nuværende fart væk fra os

For en række nære galakser har man målt bølgelængden af en spektrallinje (hvad er det????? )

som i laboratoriet har bølgelængden 656,28 nm. Desuden har man bestemt afstandende til disse galakser.

Tabellen viser samhørende værdier for de målte bølgelængder og afstande til disse galakser.

Galakse nr                   Afstand/Mly (Er Mly millioner lysår??)       Bælgelængde/nm

    1                                         304                                                       671,2

    2                                         367                                                       673,6

    3                                         399                                                       674,9

    4                                         439                                                       676,0

    5                                         495                                                       679,2

osv...der er 3 rækker mere i tabellen.

b) Bestem ved hjælp af oplysningerne i tabellen en værdi for HUbble konstanten.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2013 af mathon

1 pc = 3,26 lysår

z = ±v/c    rød-skiftet

Recessionshastigheden v for en fjern galakse er proportional med dens afstand d

                                   v ∞ d   eller   v = Ho•d

hvor Ho er Hubblekonstanten.

Ho måles oftest i km·s-1·Mpc-1 og er for tiden beregnet til
mellem 60 og 80 km·s-1·Mpc-1. Dens eksakte værdi er et
af astrofysikkens kontroversielle emner.


Skriv et svar til: HASTER! Fys.B-A.Galakser. Rødforsk.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.