Fysik

3-faset motorer

25. oktober 2013 af Lone110 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP jeg har den her opgave, som jeg har brug for meget hjælp i :)

http://postimg.org/image/60d7nr0sh/

her er opgaven, og tak på forhånd alle sammen


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#0:  4.1:  Typisk momentkurve for en trefaset asynkronmotor:

https://www.google.dk/search?q=momentkurve+asynkronmotor&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=M9ZqUsyeC6Kl4ATtiIDoDA&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=639#facrc=_&imgdii=KZ90dTvdxNWj4M%3A%3BZ7hYrOBb0G8OIM%3BKZ90dTvdxNWj4M%3A&imgrc=KZ90dTvdxNWj4M%3A%3BkBdbZO_5ZKlBIM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.inverter-china.com%252Fblog%252Fupload%252Ftorque-speed-curve-of-three-phase-induction-motor-b.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.inverter-china.com%252Fblog%252Farticles%252Fac-motor%252F54.html%3B500%3B302

Af karakteristiske momenter findes: startmoment, kipmoment ( maximalt moment ) og et nominelt moment ( nominel belastning ).  Kurven fortsætter jævnt faldende mod venstre med "baglæns" rotationsretning, og fortsætter mod højre med synkron overhastighed, hvor motoren vil virke som generator ( afgiver effekt ). Sidstnævnte anvendes dog ikke i praksis, da asynkronmotoren i generatordrift har en elendig virkningsgrad.


Svar #2
25. oktober 2013 af Lone110 (Slettet)

okay så jeg skal tegne en moment kurve, som den du har linket. ? :)

men hvad så den 4.2: hvor er min arbejdsområde

det ved jeg ikke helt hvordan jeg skal gøre


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#0:  4.2:  Motorens momentmæssige arbejdsområde, begrænses af at "full-load current" ikke langvarigt overskrides numerisk. Ellers båler motoren af. Denne strømgrænse overskrides kortvarigt ved start, men motoren er sikret mod langvarig overbastning vha. motorværn ( træg sikringsanordning ).

Motorens arbejdsområde ligger således ca. inden for synkront omløbstal ± slippet.

#2: Ja.


Svar #4
25. oktober 2013 af Lone110 (Slettet)

sådan som jeg fårstod det ville den ligge sådan set her: http://postimg.org/image/u21k5fqo3/


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Nej, i opgaven står der, at du skal angive arbejdsområdet på momentkurven. Så det er et udsnit af momentkurven, du skal farve rød.


Svar #6
26. oktober 2013 af Lone110 (Slettet)

er det så start moment og max moment ? men er ikke helt med på hvilken tal det er jeg skal bruge for at kunne angive min arbejdsområde


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Det er indenfor det område på x-aksen, hvor "full-load" -værdierne ikke overskrides.

Hvis en asynkronmotor er ubelastet, vil den køre ( stort set ) synkront med nettet, hvilket på x-aksen er angivet ved 100%.  Kurven er tegnet fra 0% til 100%, men det er egnetlig forkert.

Hvis motoren kan tåle at køre momentmæssigt belastet fra 100% ned til 90%, hvor strømvarmetab bliver et problem ( se strømkurve ), vil en yderligere øgning af belastningen medføre, at motoren brænder af.

Netop ved denne grænse, siger man, at motoren kører nominelt belastet, altså:

nominelt moment, nominelt omløbstal, nominel strøm, osv.

Så arbejdsområdet ligger fra f.eks. 90% op til 100% omløbstal, men af symmetrigrunde også fra 100% op til 110%, hvor motoren så virker som generator ( afgiver elektrisk effekt ). Kurverne er stort set symmetriske omkring punktet:  ( x,y ) = ( 100%, 0 )


Svar #8
26. oktober 2013 af Lone110 (Slettet)

men hvis vi kigger på tegningen så må vi ikke overskride (full-load torque) allerede ved 90%


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Af datablad fremgår det, at nominelt omløbstal = 1480 o/m.

Synkront omløbstal = 1500 o/m  ( 4-polet motor )

Ud fra dette kan du beregne det nominelle slip.

Men i opgaven skulle du jo blot skitsere arbejdsområdet, hvilket du så kan gøre ud fra kurverne i  #1.


Svar #10
26. oktober 2013 af Lone110 (Slettet)

jeg er for at være helt ærlig stadig ikke 100% med på hvordan jeg skulle skitsere arbejdsområdet :(


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#8:  De 90% var et eksempel.

På tegningen skal du blot anvende den angivne full-load-speed grænse = ?? %


Svar #12
26. oktober 2013 af Lone110 (Slettet)

60% full-load ? det er faktisk bare et gæt kiggede på tegningen


Brugbart svar (1)

Svar #13
26. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#10:  Lad os nu sige, at full-load-speed = 94%  ( har ikke målt efter på tegningen ).

Der findes så en anden generatormæssig full-load-speed = ( 100% - 94% ) + 100% = 106%

Imellem disse to x-grænser ( 94% . . 106% ) findes arbejdsområdet på momentkurven.


Svar #14
26. oktober 2013 af Lone110 (Slettet)

så det 94% er noget du selv "vedtager"

http://postimg.org/image/4yr5eacb9/


Brugbart svar (1)

Svar #15
26. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#14:  Arbejsområdet er fra   full-load-speed  til  ( 100% - full-load-speed ) + 100%.

Således bliver slippet aldrig numerisk større end (100% - full-load-speed), og det er det, der er væsentlig: slippet må ikke blive for stort, regnet fra 100%.


Svar #16
26. oktober 2013 af Lone110 (Slettet)

okay så hvis vi siger ( 100% - 40% ) + 100% så er slippet for stort ? stadig regnet fra 100%

og havde jeg tegnet den rigtigt ? :D


Brugbart svar (1)

Svar #17
26. oktober 2013 af hesch (Slettet)

På tegningen er der en pil, der peger på punktet full-load-torque. Mal den den af momentkurven rød, der befinder sig mellem dette punkt og punktet ( x,y ) = ( 100%,0 ).

Vedhæft tegningen.


Svar #18
26. oktober 2013 af Lone110 (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #19
26. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Det er momentkurven du skal male rød, ikke pilen.

Den, der hedder torque på engelsk.


Svar #20
26. oktober 2013 af Lone110 (Slettet)


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 56 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.