Kemi

Redoxreaktioner

27. oktober 2013 af raaambo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen som kan hjælpe mig med dette, det er virkelig forvirrende, så jeg håber virkelig på en god beskrivelse af hvordan man laver det! Tak på forhånd :-))

Opgave 1
En vin er tilsat SO2 som konserveringsmiddel. For at bestemme SO2-indholdet titreres 200,0 mL af vinen med en 0,0208 M KMnO4-opløsning.
Følgende reaktion finder sted under titreringen:
SO+ MnO4- --> SO42- + Mn2+ (starter i neutral opløsning)
a) Afstem reaktionsskemaet.
Til titreringen blev der anvendt 9,05 mL KMnO4-opløsning.
b) Beregn koncentrationen af SO2 i vinen
c) Beregn vinens SO2-indhold i mg/L.


Brugbart svar (3)

Svar #1
27. oktober 2013 af mathon

                     +4           +7                +6              +2
                      SO2   +   MnO4-   --->   SO42-   +   Mn2+

.
          op   ned   antal
S        2                5
Mn             5        2

.

afstemning af op- og nedgange

                             5 SO2   +   2 MnO4-   --->   5 SO42-   +   2 Mn2+

afstemning af ladning

                             5 SO2   +   2 MnO4-   --->   5 SO42-   +   2 Mn2+   +   4 H+

afstemning af hydrogen

                             5 SO2   +   2 MnO4-   +   2 H2O   --->   5 SO42-   +   2 Mn2+   +   4 H+

oxygen stemmer


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2013 af mathon

  reaktionen forløber
 i stofmængdeforholdet
                                             SO:  KMnO4  =  5 : 2  =  2,5 : 1

Titrator
              9,05 mL 0,0208 M KMnO4
             er ækvivalent med
                                               n(KMnO4) = (0,00905 L) • (0,0208 mol/L) = 1,8824·10-4 mol

Titrand
              200,0 mL vin
             er ækvivalent med
                                               n(SO2) = 2,5 • n(KMnO4) = 2,5 • (1,8824·10-4 mol) = 4,706·10-4 mol

b)

             [SO2] = n/V = (4,706·10-4 mol) / (0,200 L) = 0,002353 M = 2,353 mM

     

 


Svar #3
27. oktober 2013 af raaambo (Slettet)

Er det muligt at du kan vise hvordan laver c)?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. oktober 2013 af mathon

c)
             M(SO2) = sum({1,2}*{32.065,15.999}) g/mol = 64.063 g/mol = 64.063 mg/mmol

             vinens SO2-indhold i mg/L
                                                         m/V = ((2,353 mmol/L) • (64,063 mg/mmol)) = 150,74 mg/L


Skriv et svar til: Redoxreaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.