Fysik

RESISTIVITET

30. oktober 2013 af sarahlarsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg skal beregne resistivteten af konstantan.

Jeg er noget frem til at:

Y = a x
a = p(rho)/A * L

I konstantanen har vi brugt en konstantan med diameteren 0,5 mm
Jeg ved at a igennem mit excel ark at p/A = 9,2. 
Skal jeg så dividere 9,2 med diameter 0,5? selvom L står for længde?

Jeg ved at tabekværdien for konstantan er 0,490 og enheden er 10^-6 ohm*m

Men jeg får bare et sindsyg tal, nogen som kan hjælpe??


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2013 af peter lind

Det er aldeles uklart hvad du har. Det er dog sikkert at du skal bruge arealet af konstantantråden, som er π*r2 = πd2/4 hvor r er radius og d er diameteren


Svar #2
30. oktober 2013 af sarahlarsen (Slettet)

Er arealet ikke regnet ud i excel når jeg har indsat mine datater og fået en lineær regression

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2013 af peter lind

Kun hvis du har angivet det i formlen


Svar #4
30. oktober 2013 af sarahlarsen (Slettet)

Det jeg har gjort er at indsætte disse dataer i excel:

Konstanten (0.5mm diameter)
1 m
0.75 m
0.50 m
0.25 m

Modstand:
9.7
8
5.7
2.8
Så har jeg fået en graf med en lineær linje
Og fået resultatet 9.2x + 0.8
R^2 = 0,98657

Svar #5
30. oktober 2013 af sarahlarsen (Slettet)

Altså y= 9.2x + 0.8

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2013 af peter lind

Det er aldeles uklart hvad du har gjort. At lægge data ind i et regneark siger ikke noget. Hvad har du gjort hvad har du målt hvad har du bregnet ?


Svar #7
30. oktober 2013 af sarahlarsen (Slettet)

Jeg har lavet en graf
Så har jeg fået p/A ved at lave grafen

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. oktober 2013 af peter lind

Hvad har du ud af akserne ?


Svar #9
30. oktober 2013 af sarahlarsen (Slettet)

Modstand og konstanten længde

Brugbart svar (0)

Svar #10
30. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du har altså målt modstanden R for forskellige længder (L) af konstantantråd med samme tværsnitnsareal A, og ved at afbilde R som funktion af L, finder du en lineær afhængighed med hældningskoefficient

ρ/A = 9,2 Ω/m .

Ganger du nu den fundne hældningskoefficient med konstantantrådens tværsnitnsareal A, kan du så finde resistiviteten ρ for konstantan.


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. oktober 2013 af peter lind

som du skriver i #0 så skulle du have at 9,2 Ω/m = ρ/A <=> ρ = 9,2 Ω/m*A = 9,2Ω/m*π*d2/4


Svar #12
30. oktober 2013 af sarahlarsen (Slettet)

Skal jeg så beregne A? Eller er resultatet 9,2 * 0.5(diameter)

Brugbart svar (0)

Svar #13
30. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

A er trådens tværsnitnsareal. Det kan beregnes, når diameteren er kendt, som vist i #1. Vær omhyggelig med enhederne.


Svar #14
30. oktober 2013 af sarahlarsen (Slettet)

Men ligger A ikke i resultatet 9.2?

Brugbart svar (0)

Svar #15
30. oktober 2013 af peter lind

Ikke som du har beskrevet det


Svar #16
30. oktober 2013 af sarahlarsen (Slettet)

Altså når jeg indsætter mine resultater ind i excel og får svaret y=9.2x + 0,8 så må 9.2 være P/A pg x værd L?

Brugbart svar (0)

Svar #17
30. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja, netop, og for at finde ρ skal du jo så gange (ρ/A) med A.


Svar #18
30. oktober 2013 af sarahlarsen (Slettet)

Ah, og a er ikke diameteren? Den skal jeg beregne ud fra en anden Formel?

Brugbart svar (0)

Svar #19
30. oktober 2013 af peter lind

I #11 er A tværsnitarealet af tråden


Brugbart svar (0)

Svar #20
31. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Jeg kommer her med et vildt gæt:

Du har fået udleveret f. eks. 0,3m konstantantråd, 0,5 mmØ. Du skal ud fra det måle konstantans resistivitet. Derfor sender du strøm gennem den, og måler spændingsfaldet over den.

Du skriver så i #0:

Y = a x      ( hvad er Y, a og x ??  har du selv tænkt over det ? )
a = ρ/A * L     ( nå, ok, a er trådens modstand, ser man ud fra enheder, kig på dem )

Så burde du i #0 have skrevet:

Y = a * x    U = R * I         ( ohms lov )   og

R = ρ/A * L

Du finder nu R ved regression af en serie målinger, og skal herudfra finde ρ:

R = ρ/A * L    =>

ρ = R * A / L     ( enheder:  Ωm = Ω*m2 / m , check enhederne, når du regner )

L = 0,3m  ,    A = π*r2 = 1,963*10-7 m2


Forrige 1 2 Næste

Der er 34 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.