Fysik

Relativitetsteori, Lorentz Transformationerne

31. oktober 2013 af came (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

'I en accelerator produceres en stråle af radioaktive atomer, som bevæger sig i laboratoriet med farten 0.90*c. Ét sådant atom henfalder under udsendelsen af en elektron. Elektronen har farten 0.70*c i forhold til atomets oprindelige bevægelse.

a) Bestem elektronens fart i forhold til laboratoriet i) hvis den udsendes i atomets bevægelsesretning, og ii) hvis den udsendes modsat atomets bevægelsesretning.'

Jeg tænker at jeg bare skal bruge Lorentz transformation for hastighed med u isoleret; u = ((u'+v)*c2)/ ((u'*v)+c2) og indsætte v=0.90 og u'=0.70, men facit siger 0.98*c skal det blive, så er det fordi der er noget galt med min metode at beregne det på? I så fald, hvad er den rigtige måde at beregne det på?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2013 af peter lind

Du har ingen detaljer om hvordan du har regnet men facitlisten har under alle omstændigheder ret. Formlen skrives normalt som (u+v)/(1+u*v/c2)


Svar #2
02. november 2013 af came (Slettet)

Jeg har bare regnet: u = (0.70 + 0.90) / (1 - (0.70*0.90)/(3*108)2) = 1.60 og ikke 0.98*c


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2013 af peter lind

Du har en fortegensfejl i nævneren


Skriv et svar til: Relativitetsteori, Lorentz Transformationerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.