Fysik

omvendt proportionalitet

01. november 2013 af sarahlarsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg er igang med at skrive en fysik rapport om resistansens afhængighed af ledningens dimensioner og skal svare og begrunde på nedenstående spørgsmål:

Er A og R omvendt proportionale? 

Er I og R omvendt proportionale? 

Hvordan kan jeg overhovedet se om de er proportionale eller omvendt proportionale? Hvad er I? Er det længden eller strøm?

A er tværsnitsarealet af kobber eller konsantan, og R er nok resistansen eller resiviteten?? er lidt i tvivl her.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Som udgangspunkt skal du vel benytte udtrykket for resistansen

R = ρ·L/A ,

hvor jeg her benytter L for ledningens længde. Det samme udtryk fik du gennemtærsket i din anden tråd.

Benyt definitionerne for ligefrem og omvendt proportionalitet.

x og y er ligefrem proportionale: x = k·y

x og y er omvendt proportionale: x = k / y


Svar #2
01. november 2013 af sarahlarsen (Slettet)

Men HVORFAN kan de forklares at de er omvendt eller bare proportionale?

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

(HVORFAN??)

Du bør da så umiddelbart kunne se, at

R = (ρ/A) · L     (R er ligefrem proportional med L med proportionalitetskonstant ρ/A )

og

R = (ρ·L) / A     (R er omvendt proportional med A med proportionalitetskonstant ρ·L ).


Skriv et svar til: omvendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.