Fysik

Hvad gør jeg forkert?

01. november 2013 af danmark100 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har prøvet at udregne bølgelængden for en laser, men for et kæmpe eller lavt tal, som desværre er urealistisk.

Jeg har brugt gitterligningen, og isoleret lamda:

λ = d * sinθ / n

d = antallet af linier = 100 linier pr. mm

sinθ = vinklen = 11

n = orden = 1 (fx)

Når jeg indsætter disse værdier for jeg:

λ = 100 * 11 / 1 = 9,09 (dette kan umuligt være målt i nm?)

Hvis der går 1 mm = 1000000 nm (106), så må stykket vil blive:

λ = 100*10^6 / 1 = Dette giver bare et ekstremt stort tal! Det skulle meget gerne give noget nær 600-700 nm..

Er der nogle som kan hjælpe?

På forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du bør være opmærksom på, at sin(θ) ikke er det samme som vinklens gradtal.

Desuden er d ikke lig med 100. d er afstanden mellem to nabolinier i gitteret, dvs her

d = 1mm/100

Måske er der tale om 3. orden her?


Svar #2
02. november 2013 af danmark100 (Slettet)

Hvordan regner man korrekt fra d = 1mm/100, hvis man ønsker resultatet i nm, som bølgelængden jo er målt i?

Jeg har regnet lidt på det, og har fået nogle okay tætte resultater, men har simpelthen bare gættet mig til...


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man indsætter de korrekte værdier for d, θ og n i udtrykket for λ:

λ = d·sin(θ)/n = 0.01mm·sin(11º)/n = 0.01·106 nm ·sin(11º)/n


Skriv et svar til: Hvad gør jeg forkert?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.