Fysik

Bestem a

04. november 2013 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP

Jeg sidder med en opgave, hvor jeg ikke kan komme videre uden at det første spørgsmål er besvaret. 

En betonvæg benyttes til at afskærme en iridiumkilde, der udsender gammastråling. Der skal 4 cm beton til at halvere intensiteten af den pågældende stråling. Intensiteten l af strålingen efter at den har passeret et betonlag med tykkelsen x, kan beregnes af forskriften l=2000*ax. Den aftager eksponentielt med betontykkelsen. 

Hvordan bestemmer jeg a?
Jeg har læst mig frem til at man kan gøre følgende: l=2000*(0,5)x/4 =2000*(0,840896)x
Hvilket også passer med facit, men jeg forstår ikke, hvorfor de benytter den metode, er der evt. andre?


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. november 2013 af mathon

                                l = 2000•ax

                               I = 2000•(1/2)x/X1/2

                                             I = 2000•((1/2)1/X1/2)x = 2000•((1/2)1/4)x = 2000•0,840896x


Svar #2
04. november 2013 af snilo (Slettet)

Er der en generel formel?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. november 2013 af mathon

                                   I(x) = Io•e-µx

hvoraf med
                     -µ = ln(1/2)/ X1/2

                                   I(x) = Io•(e (ln(1/2)/X1/2)·x = Io•((1/2)1/X1/2)x = Io•((1/2)1/4)x = 2000•0,840896x
            


Svar #4
04. november 2013 af snilo (Slettet)

Tak :)


Skriv et svar til: Bestem a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.