Fysik

Heeeeeeelp please

04. november 2013 af AndreaasQ (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået af vide at en kobbertråd er 3 km lang og har et tværsnit på 1 mm. 

Jeg ved at resistiviteten for kobber er 1628*10-9Ω·m

Hvordan skal jeg finde resistansen i kobbertråden?

Jeg har prøvet mig frem ved at sige: 

R = ρ*l/a

   = 1628*10-9 Ω·m * 3 km / 1 mm

   = 4,884*10-6Ω

Jeg synes bare det ser forkert ud...... 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis tråden er cirkulær med en diameter på 1 mm, skal du jo beregne trådens tværsnitsareal A . Omregn enhederne til SI-enheder og indsæt så i

R = ρ·L/A


Svar #2
05. november 2013 af AndreaasQ (Slettet)

Finder jeg tværsnitsarealet ved at sige 

A = π*d2/4

   = π*1mm2/4

   = 7,85*10-1 mm2

Eller hvordan finder man den?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja.


Svar #4
05. november 2013 af AndreaasQ (Slettet)

R = 1628*10-9 Ω·m· 3 km / 7,85*10-1 mm2

    = 6,22166*10-8

Er dette så resistansen for kobbertråden?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du har ikke angivet enhed på dit resultat. Du skal, som nævnt tidligere, omregne alle enheder til Si-enheder.


Svar #6
05. november 2013 af AndreaasQ (Slettet)

[ρ] = Ω·m

[l] = m ? 

[a] = mm2

R = 1628*10-9 Ω·m· 3000 m / 7,85*10-1 mm2

    = 6,22166*10-3 er det så ohm? Ω


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej. Det er Ω·m2/mm2


Svar #8
05. november 2013 af AndreaasQ (Slettet)

Ah, jeg kan godt se det nu. meter "går ud" med hinanden. 

Mange tak for hjælpen, virkelig. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvad mener du med, at meter "går ud" med hinanden? Du skal omregne til SI-enheder og så reducere resultatet færdigt.


Svar #10
05. november 2013 af AndreaasQ (Slettet)

jeg ved det faktisk heller ikke. jeg er lidt småforvirret ligenu. 

Men har jeg ikke omregnet dem til SI-enheder? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej. Du har ikke omregnet trådens tværsnitsareal til SI-enheder.


Svar #12
05. november 2013 af AndreaasQ (Slettet)

Er dets SI-enhed da ikke mm2?


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej da. Enheden for længde i SI-systemet er 1 m . Areal er kvadratet på en længde.


Svar #14
05. november 2013 af AndreaasQ (Slettet)

Så tværsnittet bliver 7,85*10-7 meller misforstår jeg fuldstændig?


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, det er korrekt.


Svar #16
05. november 2013 af AndreaasQ (Slettet)

Så.... 

Resistansen bliver i 6,22166*103 ohm? fordi nu går meter ud med hinanden, ikke? 


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Jo. m2 forkortes væk. Resultatet angives bekvemt som 6,2 kΩ . Du har alt for mange betydende cifre i dit resultat.


Svar #18
05. november 2013 af AndreaasQ (Slettet)

Mange tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #19
05. november 2013 af hesch (Slettet)

Der er vist røget nogen 10'er potenser her:

En kobbertråd ( teknisk kobber ), 1mm2, 1 km lang, har en resistans = 18Ω. ( tommelfingerregel ).

Så resultatet er nok snarere 62Ω.


Skriv et svar til: Heeeeeeelp please

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.