Matematik

Differentialligninger

06. november 2013 af Linnese (Slettet)

Hvordan løser jeg denne opgave:

Bestem løsningen f til differentialligningen 
y'/y=8-y 
for hvilken f(0)=4

Jeg har ikke haft om separation af de variable, så den metode kender jeg ikke, men jeg har haft om logistisk vækst, hvis det har med det at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2013 af PeterValberg

differentialligningen er af typen:

(i dit tilfælde er a=1 og b=8)

denne type har den fuldstændige løsning:

hvor c er en konstant, der kan bestemmes vha. oplysningen f(0)=4 i dit tilfælde

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. november 2013 af mathon

logistisk vækst:

differentialligningen er af typen:

   y ' = y(b - ay)

(i dit tilfælde er a=1 og b=8)

denne type har den fuldstændige løsning:

            b/a
  y = ------------
        1 + Ce-bx

 hvor C er en konstant, der afhænger af yo = f(0)


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. november 2013 af mathon

du har
                                            8
                       f(x) = y = ------------          samt     4 = f(0)
                                      1 + Ce-8x

hvoraf
                                           8
                                4 = ---------      …
                                       1 + C


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. november 2013 af PeterValberg

#2 har ret, jeg havde overset at der stod:  y'/y=8-y

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
06. november 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.