Fysik

Spændingsfald

15. november 2013 af Fionse (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, er der nogen, der kan hjælpe mig med følgende:

b)

I et kredsløb sidder to seriekoblede pærer, som er sluttet til et 4,5 V-batteri. Strømstyrken gennem den først pære er 0,5 A. Hvad er strømstyrken gennem den anden pære? Spændingsfaldet over den ene pære er 2,0 V, hvad er spændingsfaldet over den anden pære?

- Jeg har fået det til 2,5 V vha. Kirchoffs 1. lov, men hvordan skal jeg forklare det?

c)

Formlen  P = U2/R fortæller at den effekt, hvormed en resistor omsæter energi, bliver mindre, når resistansen R vokser. Den tilsvarende formel P = R · I2 viser, at effekten vokser, når resistansen øges. Opklar denne tilsyneladende modstrid.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

De to pærer sidder i serie, så strømstyrken skulle være den samme gennem hver af pærerne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. november 2013 af Ukenddt (Slettet)

Men de er slutet til et 4,5 V batteri? har det ikke en betydning? 

Men hvis Kirchhoffs første regel gælder, må der altså gå 0,5 A gennem den anden, og spændingsfaldet vil altså også være 2,0 V? eller er det 2,5? Det samme der kommer ind, er det samme der kommer ud.. 

Hvad med c? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. november 2013 af hesch (Slettet)

Du har et batteri med spændingen 4,5V. De to pærers spændingsfald skal modsvare dette. Derfor må spændingen over den anden pære være:

4,5V - 2,0V = 2,5V.

c)  Øjeblik.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. november 2013 af hesch (Slettet)

#3:   Som udgangspunkt:   P = U * I.

------------------------------------------

P = U * I   og   I = U / R     =>

P1 = U * ( U / R ) = U2 / R

--------------------------------------------

P = U * I   og   U = R * I    =>

P2 = ( R * I ) * I = R * I2

---------------------------------------------

P1 / P2 = ( U2 / R ) / ( R / I2 ) = U2 / ( R2 * I2 ) = U2 / U2 = 1

Konklusion:   Der er ingen modstrid.


Skriv et svar til: Spændingsfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.