Fysik

Tyk eller tynd glødetråd?

08. november 2005 af Snemanden (Slettet)
Hej

Jeg har fået en fysikopgave, som lyder:

(Det skal lige siges, at der er et billede af to pærer, pære A og pære B)

De to viste elektriske pærer er ens bortset fra, at glødetråden i pære B er tykkere end glødetråden i pære A. Eksempelvis har de to glødetråde samme længde og er af samme materiale, hvis resitivitet antages ikke at afhænge af temperaturen. Pærerne tilsluttes det samme spændingsfald.

Forklar, hvorfor pære B lyser kraftigst.

Jeg ved ikke lige, hvordan jeg skal gribe denne opgave an, for kan ganske enkelt ikke svare på spørgsmålet!! Håber på hjælp :)

Tak

Ps. Opgaven er måske fra en eksamensprøve - hvis det kan hjælpe!



Svar #1
08. november 2005 af Snemanden (Slettet)

Billedet kan ses her:
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer04/fysik-2004-7-2.pdf?menuid=150560

Brugbart svar (1)

Svar #2
08. november 2005 af fixer (Slettet)

Definitionsmæssigt er resistiviteten af et legeme med længden l og konstant tværsnitsareal givet ved

rho = RA/l

hvor R er legemets resistans. Heraf findes resistansen udtrykt ved de øvrige størrelser som

R = l*rho/A (I)

som du gerne skulle kunne genfinde i dit undervisningsmateriale.

Det oplyses nu at de to glødetråde er identiske i enhver henseende, bortset fra at den ene har et større tværsnitsareal end den anden.

Men så følger jo umiddelbart af (I), at den tykkeste glødetråd har den mindste resistans.

Da spændingsfaldet er det samme over begge pærer følger så af Ohm's lov (I=U/R), at der vil gå en større strøm igennem den tykke tråd, end gennem den tynde.

Effekten P, der afsættes i glødetråden, er gibet ved P=UI. Da nu spændingsfaldet U er det samme for begge pærer, men strømmen I gennem pære B (den tykke tråd) er større end strømmen gennem pære A, ser vi, at der vil afsættes størst effekt i pære B.

Glødetråden i pære B bliver derfor varmere end i pære A, hvorfor pære B lyser kraftigst.

Bemærk at oplysningen om at resistiviteten ikke afhænger af temperaturen er helt essentiel. Hvis den nemlig ændrede sig med temperaturen, ville resistansen også variere med temperaturen, og de to pærer ville derfor ikke længere være direkte sammenlignelige.

Svar #3
09. november 2005 af Snemanden (Slettet)

Det var bare super, super dejligt, at du gad at hjælpe :)
- Tak for det ´fixer´.

Svar #4
09. november 2005 af Snemanden (Slettet)

Det var bare super, super dejligt, at du gad at hjælpe :)
- Tak for det ´fixer´.

Brugbart svar (1)

Svar #5
19. februar 2012 af privaat (Slettet)

as


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. februar 2012 af mathon

 

                              Ptynd = (π/4)·U2/(ρ·L) · d2  =  k·d2

                              Ptyk = (π/4)·U2/(ρ·L) · D2 = k·D2

                                                          

 


Skriv et svar til: Tyk eller tynd glødetråd?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.