Fysik

Amplitude

27. november 2013 af Katjubaki (Slettet)

Hvorfor fordobles båndbredden ved amplitudemodulation??


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2013 af hesch (Slettet)

Den fordobles ikke konsekvent, men det er rigtigt, at der ved amplitudemodulation også sker en frekvensmodulation.

Hvis man har en sinuskurve, som man gradvist dæmper, vil de udæmpede toppe nå deres dæmpede toppunkt lidt senere end forventet, så hvis du måler en periodetid fra bølgetop til bølgetop, bliver denne længere ved den gradvist dæmpede svingning, og frekensen derfor lavere, noget med en faktor cos(dæmpningsfaktoren), der ikke nødvendigvis er en halvering eller fordobling af båndbredden. Men holder du en konstant dæmpning, f.eks den halve amplitude, vil frekvensen være den samme.

Hvis du laver en amplitudemoduleret sender på f.eks. 103MHz, kan du høre den på en FM-radio ( frekvensmodulation ) i høj kvalitet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. november 2013 af Eksperimentalfysikeren

Modulerer man signalet f(t) = A·cos(ωt) med signalet g(t) = a·cos(Ωt+φ) får man et samlet signal:

h(t) = A·cos(ωt)(1+a·cos(Ωt+φ)) = A·cos(ωt) + A·a·(cos((ω+Ω)t+φ) + cos((ω-Ω)t-φ)).

Det ses, at deto sidste led har en frekvensforskel på 2·Ω, altså det dobbelte af den frekvens, der blev moduleret med.

Der er stor forskel på de signaler, man modulerer med. Hvis signalet har frekvenser helt ned til 0Hz, vil det modulerede signal have den dobbelte båndbredde af det oprindelige signal. Ofte benyttes de laveste frekvenser ikke. For talesignaler (telefon, amatørradio, flykommunikation mm.) benytter man området 30Hz til 300Hz. Det giver en båndbredde på 270Hz. Båndbredden af det modulerede signal bestemmes af den højeste frekvens i det oprindelige signal, så her er båndbredden 2·300Hz = 600Hz.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2013 af hesch (Slettet)

#2:  Intuitivt forstår jeg ikke:

h(t) = A·cos(ωt)(1+a·cos(Ωt+φ)) = A·cos(ωt) + A·a·(cos((ω+Ω)t+φ) + cos((ω-Ω)t-φ)) :

Lad os nu sige, at "speakeren" slukker for mikrofonen, således at  a = 0. Du finder så:

h(t) = A·cos(ωt) + 0 + cos((ω-Ω)t-φ))  med en frekvensforskel = 1*Ω.

Men hvor kommer denne frekvensforskel ind ?  Bærebølgen er jo nu umoduleret.

Simpel regne/taste-fejl ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. november 2013 af hesch (Slettet)

#3:  Undskyld:  Jeg kludrede med paranteserne.


Skriv et svar til: Amplitude

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.